Умуват за създаването на регистър на инвеститорските запитвания

Умуват за създаването на регистър на инвеститорските запитвания | StandartNews.com

Възможността да бъде съставен регистър на запитванията от инвеститорите, ще обсъди екипът на Българската агенция за инвестиции.

Идеята за създаването на масива дойде от представител на община Свиленград по време на срещата между бизнеса, местната и държавната власт в хасковски регион, на която присъства и шефът на Агенцията Стамен Янев. Той обяви идеята за резонна, тъй като подобен регистър би ориентирал бързо активните общини у нас, които работят в посока за привличане на инвестиции на своя територия, да потърсят контакти чрез Агенцията и да предложат свои подходящи свободни терени или обекти.

По време на срещата Янев, чието детство е свързано с Хасково, донесе и добра новина за областния град. Само за последните два месеца има две запитвания отправени от чужди бизнесмени за развитие на работата им на територията на общината. Единият от инвеститорите вече работи в България и има завод за производство на авточасти.

Според Янев като пограничен регион Хасково има огромен потенциала да се превърне в новата индустриална зона на страната. Той подчерта, че магистрала „Марица", която на територията на областта вече е готова и близостта до две граници, както и разширяващото се летище в Истанбул са преимущества, които правят областта още по-апетитна за чуждите инвеститори.

Според Янев трябва да с търси път и за развитието на пустеещото летище край село Узунджово, което може да стане база за превоз на карго стоки.

По време на срещата община Свиленград а поиска съдействие от шефа на БАИ за намирането на инвеститор, който да финансира проекта й за изграждането на Индустриална зона- Свиленград, за осъществяването на който общината търси възможност от 2008 година насам.

Янев отбеляза, че за първите шест месеца на година се отчита двукратен ръст на инвестициите у нас. От началото на година до момента има 37 запитвания от чужди инвеститори за възможности да се развиват в България, осем от проектите са вече сартифицирани от Агенцията. Проектите, одобрени през последните 10 години пък са 185, като половината са на родни предприемачи. По тях са привлечени около 40 % от всички инвестиции у нас за този период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай