"Умните" електромери ни излизат солено

До 2020 г. 80% от измервателните уреди трябва да са от новия тип

"Умните" електромери ни излизат солено | StandartNews.com

София. При всички положения потребителите ще поемат част от финансовата тежест вследствие на въвеждането на т.нар „умни" електромери, обяви Евгения Харитонова, председател на ДКЕВР след заседание на комисията.

Предстои масово обновяване на измервателните уреди. Според европейска директива до 2020 година трябва поне 80% от електромерите в страните-членки да бъдат „умни". Работна група на ДКЕВР е установила, че въвеждането на подобен тип устройства било икономически необосновано.

„Въпреки това за въвеждането на „умни" електромери трябва да се търсят пари от европейски фондове, не трябва потребителите да изплащат тези електромери", посочи Харитонова и отбеляза. По думите й ДКЕВР може да задължи трите ЕРП-та да търсят такива външни средства. „Не може и не трябва само една фирма, колкото и голяма или малка да е тя, да обслужва измерването на цяла България и това трябва да се проследи", каза регулаторната шефка.

По темата за интелигентни измервателни системи от ЧЕЗ заявиха, че приемат за нецелесъобразно задължителното им въвеждане, което ще доведе до покачване на мрежовата цена и ще натовари крайния потребител, съобщи бТВ. От ЕВН и ЕНЕРГО – ПРО изказаха готовност до 2020 година да приложат „умните" електромери на 80 или дори на 100%.

Междувременно „Софийска вода" бойкотира обсъждането на цената на водата за столичани в днешното заседание на ДКЕВР. Очакваното поевтиняване на водата е с 4%, въпреки предложеното от „Софийска вода" увеличение с 14 на сто. От водното дружество мотивираха отсъствието си с вероятността обсъждането да се използва за предизборна пропаганда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай