Ултрабогатите си мерят ракетите, космически туристи

Козът на Безос е преминаването на100-километровата граница, след като Брансън го изпревари с 9 дни за полета

Ултрабогатите си мерят ракетите, космически туристи | StandartNews.com
  • Очаква се туристическият пазар в Космоса да стигне 3 млрд. долара годишно
  • Козът на Безос е преминаването на100-километровата граница, след като Брансън го изпревари с 9 дни за полета

Първите космически туристи излетяха в Космоса. На 11 юли британският милиардер Ричард Брансън и още петима души извършиха исторически полет със специален летателен апарат, разработван от 15 години. "Юнити-22" на компанията "Върджин галактик" се издигна на около 90 километра над земята, хората на борда изпаднаха в безтегловност и видяха извивката на планетата. Брансън, чието състояние се оценява на 6 млрд. долара, поиска лично да тества преживяването преди да пусне космически туристи на кораба. Той вече е продал 600 билета за общо 150 милиона долара.Полетът на британеца изпревари само с няколко дни първата мисия на кораба на друг милиардер - Джеф Безос. От екипа на собственика на "Амазон" вече уточниха, че за разлика от Брансън, машината на Безос ще се издигне над 100-километровата граница, където бил истинският космос.

 

Състезанието на ултрабогатите се подхранва от оптимизма, че космическите пътувания ще станат масови, тъй като технологията е доказана и разходите падат. Според анализатори това може да се окаже туристически пазар на стойност 3 млрд. долара годишно до 2030 г. "Блу ориджин" на Безос и "Върджин галактик" на Брансън, както и "Спейс Екс" на Мъск планират също техните ракети да се ползват за по-бързо свързване на отдалечени големи градове."Винаги съм бил мечтател. Майка ми ме научи никога да не се предавам и да се стремя към звездите. На 11 юли ще превърна тази мечта в действителност на борда на "Юнити-22", написа Брансън в туитър.Двукорпусният реактивен самолет носител, превозващ космическия самолет "Юнити-22"  излетя от пустинята в щата Ню Мексико.На борда бяха двамата пилоти Дейв Макай и Майкъл Масучи, които контролираха запалването и изключването на ракетния двигател и активираха опашката на апарата за маневрата на връщане. Ричард Брансън бе придружен от трима висши служители на компанията си - Бет Моузес, главен инструктор на астронавти във "Върджин галактик", главният инженер Колин Бенет и Сириша Бандла, вицепрезидент за изследователската дейност."Юнити-22" се издигна със самолета-носител "Ив" на височина 15 км. След това сам продължи полета си до максимална височина 85 км. Там екипажът остана в безтегловност за 4 минути, преди да започне спускането към Земята. На видеото от борда Брансън и останалите се усмихват, докато гледат през прозорците на космическия кораб. Те за кратко разкопчаха предпазните си колани, за да се носят из кабината."Юнити" превози в космоса експеримент на НАСА срещу заплащане. Опитът включва изучаване на влиянието на космическите условия върху растението Arabidopsis thaliana."Какъв ден!", каза 70-годишният Брансън на пресконференция след историческия полет. "Нищо не може да ви подготви за гледката на Земята от космоса. Това е просто вълшебно", каза Брансън.Преди старта той се срещна със самия Илон Мъск. Стана ясно, че Мъск е закупил билет за бъдещ полет на борда на "Юнити", което бе прието като чудесен повод за топене на ледовете на фона на понякога загрубяващата космическа надпревара.Но Брансън няма търкания с Мъск, а с един друг предприемач - Джеф Безос, основателя на Блу Ориджин. След 15 успешни безпилотни полета на "Ню Шепърд", Безос се надяваше на 20-ти юли да се превърне в първия бизнесмен, летял в космоса със собствен кораб. Датата беше обявена няколко седмици предварително. Почти веднага Брансън заяви намерение да изпревари Безос.

Какво се случва в "игноросферата"

Босът на "Блу Ориджин" има още един последен коз, с който да атакува Брансън, пише cosmos.bg. "Юнити" достигна до височина от 85 километра. Това е над 80-километровата граница, призната от американските ВВС и НАСА за началото на космическото пространство - но под условната 100-километрова граница, наричана "Линия на Карман" и приемана от много държави. Проблемът е, че 80-километровата и 100-километровата граница са просто удобни кръгли числа, а не са научно обосновани. Както напомня журналистът Джъстин Дейвънпорт, самият Теодор фон Карман е изчислявал границата за начало на космическото пространство да е 83 километра.Но целият този дебат "откъде започва космосът" отвлича вниманието от истинския научен проблем. И той е, че височините между 30 и 140 километра (т.е. които са недостъпни за височинни балони и са неудобни за космическите спътници) не са добре изучени. Алън Стърн, ръководител на мисията "Ню Хърайзънс" (която през 2015 г. посети планетата Плутон), нарича тази област около Земята "игноросфера". Ние почти не я познаваме. Ето защо са толкова важни суборбиталните полети - не само от гледната точка на космическия туризъм и бъдещата комерсиализация на космическото пространство, но и от изследователска.

Кой ще придружи шефа на Амазон

Анонимен плати 28 милиона долара за пътуване в Космоса в компанията на Джеф Безос на 20 юли, когато се отбелязва 52-ата годишнина от кацането на Луната. Мястото беше продадено на търг. Наддаването за космическата разходка започна с начална цена от 4,8 милиона долара. Победителят ще придружи основателя на Амазон, брат му Марк - бивш рекламен шеф и пожарникар доброволец, и още един пътник - 82-годишната Уоли Фънк. Засега най-голямата загадка е кой даде тези 28 млн. долара, пише "Дейли мейл". Самоличността му ще бъде оповестена малко преди излитането в Космоса, но интернет вече загря с потенциални имена. Вероятно победителят има страст към астрономията. Бившият изпълнителен директор на "Гугъл" Ерик Шмит е невъобразимо богат - състоянието му е от 21,4 млрд. долара, и със засилен интерес към космическите пътувания. Шмит беше член на консултативната група към НАСА и сега е председател на Комисията за национална сигурност на САЩ за изкуствен интелект. Според друга версия щастливецът е близкият до Безос Скутър Браун. 39-годишният мъж и шефът на "Амазон" оцеляха в жестока буря на борда на лодка в Италия през лятото на 2019 г. Възможно е двамата да искат да направят още едно приключение заедно. Браун участва в управлението на електроцентрала и разполага с 400 млн. долара лични средства. През 2017 г. милионерът написа в туитър, че Безос е вдъхновение и никой не трябва да се съмнява в целите му. Друг заподозрян е 79-годишният Бари Дилър, който има 3,1 млрд. долара. Според мнозина той е много стар, но за сметка на това е невероятно близък с Безос и неговата партньорка Лорън Санчес. Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Димън също има достатъчно пари, за да се настани на космическата седалка - 1,9 млрд. долара. Нито Дилър, нито Димън обаче са обявявали интерес към космическите пътувания.

82-годишната Уоли Фънк бе избрана лично от Безос  да го придружава в необикновеното му пътуване. Фънк е тренирала за програмата "Меркурий" на НАСА, известна като "Програма за жените в Космоса" и стартирала през февруари 1961 г. като частно финансирано начинание. Но и е отказана възможността да отиде в Космоса. След половин век чакане, тя най-накрая ще прекара време сред звездите като почетен гост на "Ню Шепърд". Фънк има богат опит в пилотирането на самолети, регистрира над 19 600 летателни часа и обучава над 3000 души.Лъскавата бяла капсула ще излети от Ван Хорн, щата Тексас. В нея има 6 седалки, всяко място е със собствен прозорец. Приходите от продажбата ще отидат за фондацията "Клубът за бъдещето", която подкрепя математическото и техническото образование."Блу ориджин" е основана през 2000 г. и се рекламира като средство за осигуряване на по-евтин достъп до Космоса чрез използване на ракети за многократна употреба.Компанията нарече програмата за полета си "Ню Шепърд" на името на астронавта Алън Шепърд - първия американец, полетял в Космоса преди 60 г. Базираната в щата Вашингтон фирма се финансира до голяма степен от Безос, който продава годишно акции на стойност над 1 млрд. долара от "Амазон", за да реализира  космическите си мечти. Богаташът вече обяви плановете си да се оттегли от поста изпълнителен директор на "Амазон". Той ще стане председател на компанията, която е създал в гаража си през 1994 г., за да има "време и енергия" да се съсредоточи върху други начинания.

Бърни Сандърс критикува "мултипланетното" бъдеще

Тъй като пандемията засили неравенството и задълбочи разделението между хората, не всички подкрепят милиардерите и техните планове за "демократизиране" на Космоса. Допълнително "масло в огъня" наля и съобщението, че Безос и Мъск са избягвали да плащат данъци върху доходите си.По-рано сенаторът Бърни Сандърс отговори на един от туитовете на Мъск за "мултипланетно" бъдеще, призовавайки го да "се съсредоточи върху Земята". "Космическите пътувания са вълнуваща идея, но точно сега трябва да се съсредоточим върху Земята и да създадем прогресивна данъчна система, така че децата да не гладуват, хората да не са бездомни и всички американци да имат здравеопазване. Нивото на неравенство в Америка е неприлично и представлява заплаха за нашата демокрация", написа Сандърс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай