Четвъртък,

Улесняват получаването на разрешителни за строеж

От: Рачо Рачев -
A
A
A

През интернет ще се издават в скоро време разрешителните за строеж на сгради, съобщава "Труд". Електронното разрешително ще се разработва от работна група в регионалното министерство, а за създаването й са настояли строителите. Това обяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) по време на конференция за градоустройство в София.

Членовете на НАСП настояват за това от близо половин година, като идеята е да се намали административната тежест за бизнеса, но се надяват и да бъде съкратен срокът за издаване на документа с около 10%, тъй като в момента той се връчва на строителя средно за три години.

По този начин ще може да следим в реално време коя институция забавя издаването на документите за строеж на сграда и с колко време, каза Георги Шопов. “Моделът работи успешно в Сърбия и Македония”, заяви още той и допълни, че ако институциите не спазват сроковете за проверка и издаване на разрешителното, ще има санкции.

Според класацията на Световната банка Doing Business за 2019 г. Сърбия е на девето място в света в категорията за издаване на разрешителни за строеж.

Онлайн документът ще увеличи предлагането на жилища в столицата, ще намали цените на имотите, а качеството ще се повиши, посочи още Шопов и подчерта, че за България е по-добре да забрави за западния модел на строителство, а именно скъпото бутиково строителство, което наблюдаваме в Германия.

Габрово може да бъде градът, в който проектът ще бъде тестван пилотно. Това предложи самият градоначалник Таня Христова. Тя изяви готовност, но при положение, че в града дойдат строителните предприемачи. В отговор на предприемачите зам.-кметът на София с ресор “Дигитализация, иновации и икономическо развитие” Владимир Данаилов коментира, че общината има готовност да помогне на бизнеса и да работи съвместно с тях.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички