Уговаряме 3 страни за газова тръба (ОБЗОР)

Уговаряме 3 страни за газова тръба (ОБЗОР) | StandartNews.com

Петкова събира в София колегите си от Румъния, Гърция и Унгария за нови преговори

Очевидно идеята на българското правителство за изграждане на газов хъб на българска територия е достигнала до руския президент Владимир Путин и в момента има раздвижване. Но страната ни очаква окончателното становище на нашите европейски партньори. Това заяви в четвъртък енергийният министър Теменужка Петкова по повод изявленията на руския държавен глава в Будапеща, че Русия може да насочи нов подводен газопровод към България, ако получи помощ от Европейския съюз. Все още не е ясно дали новата тръба ще се нарича "Южен поток" и в какъв мащаб ще бъде. "Винаги съм казвал, че може по-спокойно и по-мъдро да се коментира", заяви за "Стандарт" по-рано министър-председателят Бойко Борисов. И допълни: "Затова след изявленията на руския президент от Анкара на 1 декември миналата година ние си замълчахме. Дадохме няколко предложения за газовия хъб. Политиците правят изявления, но ние нямаме все още официално спиране на проекта "Южен поток".

В четвъртък Петкова припомни, че само преди седмица София бе домакин на Групата на високо равнище за изграждане на газови връзки в Югоизточна Европа с енергийните еврокомисари и министри от ЕС. Тогава премиерът Борисов презентира официално концепцията за изграждането на газов хъб у нас, параметрите му бяха изчислени на 2,2 млрд. евро, а целта - диверсификация на газовите доставки за страните от ЦИЕ. "При много откровен диалог ние поставихме нашите основни проблеми, презентирахме нашата идея за газовия хъб, който да бъде изграден на територията на страната, конкретните параметри - технически и финансови, и очевидно тази информация е достигнала до президента Путин и той е запознат с нашето предложение, което вече е много конкретно", каза още енергийният министър. Енергийните министри на Румъния и Гърция, а вероятно и на Унгария пристигат у нас в седмицата след 15 март за първото заседание на работната група по изграждането на вертикалния газов коридор, съобщи за "Стандарт" Петкова. Очакванията са, че до средата на годината да имаме инвестиционно решение за реализацията на проекта, а следващата година да започнат строителните работи.

В петък министърът на енергетиката ще отчете първите 100 дни на своето управление в сектор Енергетика. В пресконференцията ще участват и зам.-министрите Антон Павлов, Жечо Станков и Николай Николов, стана ясно от съобщение на ведомството.

Ново находище на газ в Черно море

Ново находище на газ в Черно море са открили румънската компания Petrom и партньорите им от американската ExxonMobil. Това съобщи вестник Ziarul Financiar днес, като се позова на свои източници. Двете компании обяснили, че все още проучват данните от сондата "Пеликан", разположена в участъка "Нептун" в Черно море.

Според източници на изданието капацитетът на новооткритото находище е около 20 млрд. куб. метра. "Блок"Нептун" граничи с българския блок "Хан Аспарух". "Това е изключително добра новина за България, тъй като ни дава допълнително увереност за съществения потенциал от нефт и газ в българското Черно море", заяви шефът на комисията по енергетика в парламента и депутат от ГЕРБ Делян Добрев пред "Стандарт".

"Собственият добив на газ е с 35% по-евтин от която и да е вносна алтернатива. В този смисъл той е огромен стимул за индустрията и енергетиката в страната. Не на последно място, добивът на газ от българското Черно море ще доведе до огромни концесионни възнаграждения за държавния бюджет", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай