"Уестингхаус" взима наши подизпълнители за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”

"Уестингхаус" взима наши подизпълнители за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” | StandartNews.com

София. "Уестингхаус" ще използва български подизпълнители за строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй". Това стана ясно срещата на "Уестингхаус" с представители на български компании. На нея те обсъдиха подготовката на потенциалното изграждане на реактора в Козлодуй.

 

"Уестингхаус" запозна фирмите със своя начин на работа, както и с потенциалните възможности пред компаниите при доставката на продукти и услуги за изграждане на водоводен реактор под налягане AP1000.

 

„Изграждането на реактор AP1000 представлява уникална по рода си възможност за България да инвестира в най-модерните технологии и да приложи най-високите и конкурентни стандарти в индустрията. Тъй като водоводният реактор под налягане AP1000 е най-модерната ядрена технология в света, забележителна инженерна, строителна и производствена експертиза ще бъде трансферирана към българските компании, осигурявайки им уникалната възможност за участие в бъдещи ядрени проекти в цял свят". Това заяви на срещата президентът на "Уестингхаус" за Европа, Близкия Изток и Африка, Ив Браше.

 

От своя страна ДКЕВР подкрепи американската технология, но изтъкна, че ще има отражение на цената на тока, което тепърва ще се изясни.

 

"Уестингхаус" и Българският енергиен холдинг трябва да уточнят цената на реактора до края на септември.

 

Събитието бе посетено от 170 представители от над 100 компании и организации от цялата страна, посочва пресцентърът на компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай