Ударихме рекорд в търговията с Германия, кой се облажи

Това са рекордни стойности, които не са били постигани никога

Ударихме рекорд в търговията с Германия, кой се облажи | StandartNews.com

Българската търговия с Германия достигна рекордните 12 млрд. евро за 2022 г., сочат последните данни на Германската федерална статистическа служба. Това означава, че търговският ни стокообмен е нараснал с 22,2% в сравнение с предходната година, а България заема 38-о място в света в класацията на германската търговия. Това съобщиха от Германо-българската индустриално-търговска камара, цитирани от БТА.

България е изнесла стоки на стойност 6,7 млрд. евро за Германия (т.е. България вече заема 39-то място измежду страните вносителки в Германия), а вносът на България от Германия възлиза на 5,4 млрд. евро (или България се нарежда на 43-то място в списъка на страните, за които Германия изнася стоки и услуги). Износът на България към Германия е нараснал с 26,6 на сто, а вносът от Германия в България се е повишил със 17,1 на сто.

За седми път след началото на прехода България има положително търговско салдо с Германия. Търговският дефицит на Германия с България възлиза на 1,3 млрд. евро. Това са рекордни стойности, които не са били постигани никога досега в историята на икономическите отношения между двете страни, се изтъква в публикацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай