Четвъртък,

Удар! Всички заводи в Турция спират заради криза с газ и ток

От: Стандарт -
5474
Удар! Всички заводи в Турция спират заради криза с газ и ток
A
A
A

Всички промишлени предприятия и фабрики в Турция бяха принудени да спрат производството за най-малко три дни. Това стана, след като Анкара обявяви, че лимитира подаването на природен газ и електроенергия за предприятията. Това се случва за първи път в новата история на страната, пише "Марица".

Миналата седмица Иран обяви, че няма да доставя газ на Турция в продължение на 10 дни заради технически проблем в междудържавния газопровод.  Анкара обяви на 21 януари, че подаването на природен газ към промишлеността ще бъде намалено принудително с 40% заради недостига му. Това спиране на газта се отрази и на производство на електроенергия в страната.

Вследствие на това на 22 януари служители на газопреносните и електрическите компании се обадиха на мениджърите на турските организирани индустриални зони и съобщиха, че ще има пълно спиране на природния газ и електроенергия от 24 януари, което ще продължи поне три дни.

Това е пореден финансов удар за промишлените производители в Турция, тъй като те вече са изправени пред екстремни увеличения на цените на суровините и оборудването в резултат на срива на лирата и рекордно високата инфлация. Това възпрепятства и стратегията на президента Ердоган да превърне Турция в икономика, базирана на износ и производство. 

Някои сектори като млечния и месния кандидатстваха и получиха разрешение да бъдат изключения и подаването на газ и електричество при тях да не бъде спирано поради потенциална опастност от разваляне на храни и нарушаване на стратегическите вериги за доставки.

Редица водещи компании  информираха турската общественост, че временно са спрели производството. Те предвиждат да възобновят производството на 27 януари след 72-часово прекъсване на електроснабдяването.

Загубите за турската икономика при това спиране на производство се изчисляват на милиарди долари. Само за 3 дни спиране на автопроизводството в Турция секторът ще загуби 700 милиона долара.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички