Тютюнджии в Неврокопско искат равни надбавки за всички

Тютюнджии в Неврокопско искат равни надбавки за всички | StandartNews.com

Благоевград. Над 200 недоволни от разпределението на средствата в сектора тютюнджии от Неврокопския край се събраха в петък на протестен митинг в Хаджидимово. Те подписаха декларация, с която изразиха негодуванието си от начина, по който е определено кой колко пари да получи от допълнителните 100 милиона лева, отпуснати от правителството. Те са против принципа производителите на до 2 тона тютюн и тези, които са произвели над 2 тона от „зеленото злато", да получават различни надбавки. Става въпрос за средствата за сортовата група „Басми". За под 2 тона продукция ще се дават по 3 лева на килограм, а за над 2 тона реколта – по 2,04 лева.

„Това е дискриминиращо решение. Тези, които се трудят повече, ще получат по-малко. Затова, ако решението не бъде преразгледано, ще сезираме Европейската комисия", категоричен бе един от инициаторите на протеста Иван Сабахлъков.

Той е убеден, че на всички трябва да се дават еднакви доплащания. Декларацията ще бъде изпратена до премиера Пламен Орешарски, до омбудсмана Константин Пенчев и до земеделския министър Димитър Греков. Според недоволните тютюнджии това несправедливо разпределение на средствата засяга 1800 производители на тютюн от сорта "Басма". Те се заканиха, че ако разпределението на парите не бъде преразгледано, ще има блокади на международни пътища и на гранични пунктове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай