Туризмът и строителството на колене

Според предствители на бранша отлив се очаква не само на руснаци и украинци

Туризмът и строителството на колене | StandartNews.com

Туризмът и строителството са секторите извън енергетиката, които се очаква да понесат най-тежки удари заради войната в Украйна.

В Банско вече алармират за масово отменяне на резервации от чужбина. ”Има реален риск от загубата на повечето чужди туристи тази година“, коментира председателят на Съюза на туристическия бизнес в курортния град Малин Бистрин. По думите му вече има канселации на почивки за зимата, а резервациите от Русия и Украйна ще бъдат на 100% отменени предвид спрените полети. Проблемът не е само при зимните курорти. Само за един ден в един хотел на морето са били отменени 4000 броя нощувки, разкри Бистрин.

Според предствители на бранша отлив се очаква не само на руснаци и украинци, но и на туристи от Западна Европа, които се въздържат да почиват на Черно море, край чиито брегове се водят бойни действия.

Войната засяга тежко и строителния сектор. Конфликтът се отразява катастрофално на доставките на стомана в България, коментоира строителният предприемач Кирил Василев. „От началото на седмицата цената се е променила три пъти, и то само на вътрешния пазар, не говоря за международния. Ситуацията ескалира за часове“, заяви той пред “Строител“. Русия и Украйна са едни от най-големите износители на метали, като страната ни е разчитала на доставки от около 40% от тях.Сега алтернатива е Турция, но оттам има квоти за внос.

Строителните материали у нас вече поскъпнаха драстично през последната година заради затруднения при доставките. Това пък оскъпи самото строителство, а в момента изпълнението на част от инфраструктурните проекти е под въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай