Четвъртък,

Туристическият министър изненада с прогноза за зимния сезон

От: Иван Ангелов -
1232
Туристическият министър изненада с прогноза за зимния сезон
A
A
A

Предстоящият зимен сезон очакваме да е по-добър от предишния, който беше рекорден, изненадващо заяви днес пред медиите във Варна министърът на туризма Илин Димитров, който присъства на откриването на Дълбокотехнологичен иновационен порт Варна в Икономическия университет в града.

Той допълни, че очакванията са на база на първоначалните данни за записвания, които са много добри. Записванията вървят много добре, надявам се да няма резки завои в геополитическата ситуация и да имаме хубав сезон, посочи Димитров. По думите му страната ни има ръст на редица пазари, част от тях са Великобритания, Израел, където си възстановяваме позициите много добре.

Според него записванията са добри донякъде заради добрата ни реклама, както и за това, че чуждите пазари в Западна Европа повишиха много цените си, а у нас не толкова високи.

Министърът каза още, че е предложил компенсации и таван на тока и газа за бранша, но това зависи от народните представители, които трябва да гласуват бюджета. По думите му е предложено да се задържи 9% ДДС, което е ключово. Предложили сме това, което е било досега, а то е добро за бизнеса, каза още Димитров.

Той коментира още, че за него парите за реклама на туризма трябва да бъдат няколко пъти повече от сегашните. Сега разполагаме с 18 милиона лева, а нашите съседи и конкуренти като Турция и Гърция разполагат съответно с над 511 милиона лева и 250 милиона лева. За да бъдем адекватни на пазара, ние трябва да разполагаме със средства, смята министърът и уточни, че в момента има предложение за промяна в Закона за обществените поръчки, за да може да се рекламира директно, без да се правят обществени поръчки, но само в социални медии.

Това е така, защото трябва да се дигитализираме, над 71% от покупките на туристически услуги се случват през телефона и нашата задача е да влезем в телефоните и лаптопите на европейците, заяви Димитров.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com