Централна гара става с "европейски облик"

Централна гара става с "европейски облик" | StandartNews.com

София. Договорите с изпълнителите за строителство и строителен надзор по проект "Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара-София" бяха подписани днес. Двама бяха допуснатите участници в процедурата за избор на изпълнител – Обединение Икар – Пътконсулт – Сарат и Обединение ТРТ.

Ремонтът на Централна жп гара-София може да започне до Нова година, заяви министърът на транспорта Данаил Папазов, който участва в церемонията по подписването на договорите.

Обновяването на гарата ще бъде извършено от обединение "ГБС - Централна гара София", а надзорът е поверен на обединение ТРТ. Проектът ще струва 57 007 874.21 лв. без ДДС и изпълнението му трябва да продължи 26 месеца.

 Папазов изрази убеждението, че след рехабилитацията й Централна жп гара-София, "което е сред най-оживените места на столицата, ще се превърне в гара с модерна градска архитектура и европейски облик". "Близостта до Централната автогара и до метрото я превръщат във важен обект от столичната инфраструктура. Голямото й значение може да се види от мястото, което заема в европейската пътна мрежа - оттук преминават европейските транспортни коридори 4, 8 и 10, каза транспортният министър.

Той добави, че първият етап от проекта за рехабилитация на Централна гара е за преструктуриране на сградата. "В момента се доразвива идейно и се надявам до Нова Година да стартира и реалната работа", каза Папазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай