Събота,

Цените на кашкавал и сирене летят нагоре. Защо

От: Стандарт -
778
Цените на кашкавал и сирене летят нагоре. Защо
A
A
A

Поскъпването на млечните продукти у нас продължава и сякаш няма да спре. Това показва разследване на Нова Тв. Има ръст в цените на сиренето, кашкавала и маслото. При кашкавала цената е с 11% нагоре последните два месеца, а при сиренето - около 9%.

Едно от обясненията е, че в мандрите разходите растат заради новите цени на тока. Така разходите за млякото са нараснали с 45% - те идват от променени цените на фуражите. По-високите цени на мандрите се усещат и по тържищата. 

Производителите се изкушават да вдигнат шоково цените на продуктите. Разследването на Нова показва, че в Европа цените на млечни продукти са били двойно по-евтини от нашите. Това се обяснява с по-голямата ефективност в работата и по-големия мащаб на производството. 

Начинът по който е организирано нашето млекопроизводство води до по-високи цени. Нашите производители обаче твърдят, че млечните продукти в Германия са по-скъпи от тук. Надценките на търговците там били много по-ниски. 

В момента навлизат масово имитации на кашкавал от страни като Полша. Там има огромно разминаване от стандарта и затова цените са 10-12 лева.

На нашия кашкавал пише ясно, че трябва да е зрял поне 45 дни. При имитациите няма такова нещо, припомнят производители.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички