Цената на тока няма да се вдигне до лятото на 2014г.

Цената на тока няма да се вдигне до лятото на 2014г. | StandartNews.com

София. В ценовия период, определен от ДКЕВР - до юни-юли 2014 г, цената на тока няма да се вдига, обяви депутатът от „Коалиция за България" Таско Ерменков пред Нова телевизия.

„Знаем, че енергетиката е на командно дишане, но когато във фокуса на управляващите е потребителят, усилията ще бъдат за това цените да се задържат", заяви той. „За потребител, който се намира в състояние на кома, единственият начин да го съживите е изкуственото дишане", допълни Ерменков.

По думите му в енергетиката има достатъчно резерви, в това число и от злоупотребите в енергетиката.

„Това, което правим, е намаляване на неприсъщите разходи в стойността на енергията", отбеляза Ерменков. По думите му правителството работи и по възможността скъпият ток от „Мариците" да бъде пренасочен към износа.

Имаме сериозното намерение енергетиката да се прочисти от вредните практики и да се получат онези резултати, които ще помогнат и на хората, и на индустрията, и на самата енергетика да бъде прозрачна, посочи още социалистът.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Валентин Николов заяви, че намеренията на управляващите да се справят със злоупотребите в енергетиката няма да намали цената на електричеството.

„Проблемът е друг. До 2020 г. трябва да вложим 1,5 млрд., за да могат топлоцентралите да изпълнят изискванията на Европейската комисия за замърсяването на атмосферата. Тези пари в момента ги няма в системата. От друга страна, срокът на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок (на АЕЦ „Козлодуй") трябва да бъде удължен, трябва да се влеят много милиони, за да можем да удължим техния живот", посочи бившият директор на ядрената централа.

„За мен резерви в енергетиката няма", категоричен беше представителя на бившите управляващи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай