Цацата скача двойно, гони петарка по кръчмите

Цацата скача двойно, гони петарка по кръчмите | StandartNews.com

Варна. Рибата на народа може да се увеличи двойно. На борсата за морски твари във Варна в момента предлагат пресен улов от цаца по 2 и 3 лева на килограм. Но е изключително дребна. От 5 години насам се забелязва силно редуциране на размера на трицоната. Средно в един килограм сега гъмжат по 400-420 маломерни рибки, а преди същото тегло даваха 200-250, но едри, посочи гл. ас. д-р Виолин Райков от Института по океанология към БАН, който е ихтиолог и морски еколог. Нормалната средна дължина на цацата е 8-9 см. Дефицит на едра цаца има не само в нашите акваториални води, но и в Украйна и Турция. Една от възможните причини за маломерна трицона през последните години е прекалената експлоатация на този вид.

Със затопляне на времето през лятото цацата ще бяга навътре и надълбоко в морето на 60 м дълбочина, защото е студеноводна и оптималната й температура е 10 градуса, обясни ученият. Вместо на 5 мили рибарите ще бият път и ще пускат мрежите си на 15 мили. Гемиите ще харчат повече за улова и ще избият разходите в цената й, категорични са от бранша. Ако мрежите хванат по-голяма цаца, тя със сигурност ще се предлага по-скъпо и на борсата ще стигне 4 лева. Сега толкова струва 300 грама порция в крайбрежните заведения на курортите край Варна. Ако поскъпне цацата на брега, ще стигне и петарка по кръчмите най-евтиното досега мезе за бира през сезона.

Рибари на нос Галата вадят сафрид по 6 лева, но цената му по заведенията още преди лятото стигна 9 лева за порция. Много дребен сафрид на рибната борса на Колхозния пазар във Варна може да се намери и по 5-6 лева за килограм. Евтина е каята - по 4,50 лева на кг, гюмюшът е само 2 лева. Царските риби - лефер, ципура, жив чернокоп, лавракq са по 15 лева за кг, а порциите в ресторантите тръгват от тази цена нагоре. Миди от ферма се предлагат по 3,50 лева, а скариди - по 1,50 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай