Търсят имоти с паркомясто

Средната цена за апартамент в столицата е нараснала с 11% 

Търсят имоти с паркомясто | StandartNews.com

Голямо жилище с паркомясто, в близост до детска градини или училище, са най-честите критерии на купувачите на имот в София. Това отчетоха брокери на недвижими имоти по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се проведе в София. Според експертите все повече купувачи търсят тристайни и многостайни апартаменти за сметка на жилищата с една и две стаи. Данните показват, че през 2014 година средната площ на закупен имот е била 76 кв. м., а през тази година нараства до 82 кв. м. Средната цена на квадратен метър се е увеличила от 766 евро на кв. м. през 2014 година до 1199 евро на кв. м. в момента. 
„Причината за засиления интерес към по-големи жилища е, че в последните 3 години пазарът е движен главно от купувачи, които придобиват жилища за собствено ползване, а не с инвестиционна цел“, обясни Младен Митов, анализатор в имотната агенция „Явлена“. 
Статистиката отчита, че през деветмесечието на 2018 година средната цена на жилищата в София е нараснала с 11%, като при панелните жилища повишението е от 8%, а при монолитното строителство – от 12%. Данни на консултантската компания Colliers International показват, че средните цени на двустайните жилища от средновисокия и високия сегмент варират между 145 000 и 180 000 евро. За тристайните апартаменти сумите са между 210 000 и 250 000 евро, а при къщите цените достигат до 450 000 евро. 
Най-предпочитаните квартали в София са „Малинова долина“, „Младост“ и „Изток“, но все повече хора търсят жилище и в околностите на столицата, отчетоха експерти. 
„Малинова долина“ е най-динамично развиващият се квартал в София, а в район „Витоша“ са издадени най-много разрешителни за строеж. Има изградени и две нови детски градини“, заяви кметът на района „Витоша“ инж. Теодор Петков. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай