Вторник,

Тристранката не постигна съгласие за нощния труд

От: Редактори, снимка БГНЕС -
A
A
A

Социалните партньори не постигнаха съгласие за начина, по който да бъде заплащан нощният труд. След Нова година работна група с участието на работодателите и синдикатите ще обсъди и предложи съответни законодателни промени, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред БНР:

“В очерталата се дискусия се обединихме около това, че това заплащане на нощния труд е неадекватно на другите равнища на заплащане. Минимална работна заплата, средна работна заплата – въобще на равнището на доходите в страната към 2018-а година“.

Министър Петков заяви, че в бюджета за следващата година не са предвидени допълнителни пари за по-висока добавка за нощен труд за служителите на МВР, отбраната и здравеопазването.

От синдикатите реагираха остро на отказа сегашната ставка от 25 стотинки за час нощен труд да бъде увеличена още от догодина:

“В рамките на бюджета за тази година се решаваха какви ли не безумни проблеми. На какви ли не безумни групи хора – тук говорим за пари, които са заработени. Вие раздадохте какво ли не  кому ли не – само не на хората, които работят“, обърна се към социалните партньори лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

От своя страна Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България посочи, че в 38 бранша е договорено по-високо заплащане на нощния труд:

“Тоест тази ставка, която е изостанала от времето от преди 10 години, изглежда смешно ниска – всъщност, де факто я няма“.

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава днес, за да обсъди проекта на постановление за определяне на новия размер на минималната заплата от 560 лева за 2019 година. Предвиденото увеличение е с 50 лева спрямо тазгодишната минимална заплата. Така се цели да се запази покупателната способност и да се повиши стандартът на живот на нискодоходните групи от заетите.

По всяка вероятност работодателите няма да се съгласят с това предложение, защото Българската стопанска камара предварително отбеляза, че предвиденият ръст надвишава средногодишната инфлация и ръста на производителността на труда.

Социалните партньори ще обсъждат също предложение на КТ "Подкрепа" за повишаване заплащането за нощен труд, който сега се оценява на 25 стотинки за един час. От синдиката предлагат и ограничаване на полагането му, тъй като вреди на здравето. Президентът Димитър Манолов с аргументите за инициативата:

"Всички институции признаха, че нощният труд е проблем. От една страна, повече от ясно е, че 25 ст. на час са подигравателно ниво, от друга страна, отсъства регламент за неговото полагане".

Заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество ще председателства вицепремиерът по икономическата и демографска политика Марияна Николова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички