Три нови язовира ще има до 2017 г.

Три нови язовира ще има до 2017 г. | StandartNews.com

Боровец. До 2017 г. в страната ще има три нови язовира, съобщи министърът на финансите Петър Чобанов в Боровец. Става въпрос за „Пловдивци", „Луда Яна" и „Студена". Чобанов добави, че програмата за адресиране на проблемите с безводието е приоритетна.

 

Регионалният министър Десислава Терзиева уточни, че общата им стойност ще е 147 млн. лв.

 

По думите на Чобанов трябва да бъдат усвоени 1 милиард и 860 милиона евро, които ще се влеят в икономиката през тази година.

 

„Продължават нашите усилия в приходната тематика, да няма безразборно връщане на ДДС, а то да се случва в срок и в пълен обем. Увеличаването на събираемостта е основна задача пред приходните агенции. В Агенция „Митници" се предвижда централизиране на мобилните групи", каза още министър Петър Чобанов.

 

Депутатът от левицата Петър Кънев от своя страна посочи, че при разговорите между правителството и БСП е обсъдена и темата за реиндусриализацията.

 

„Най-големите дебати и спорове възникнаха по темата що е то реиндустриализация, трябва ли да я има и какво правим. В никакъв случай бюджетни пари да не се наливат в стари предприятия. Трябва да се търсят модерни схеми, с които да се търси добавена стойност в производството", коментира Кънев.

 

Той посочи, че България е на 3-то място в Европа по ниво на т.нар индустриализация в нейния дял на икономиката. Средното за Европа е 16%, а в България е 24,5%.

 

„Истината е, че Европа късно се усети, че всяка втора стока в ЕС вече е китайско производство", коментира още Петър Кънев.

 

Според анализ на Министерството на икономиката при нужда на 44 000 инженери, годишно се "произвеждат" около 20 000; при нужда на 23 000 специалисти в бизнеса и икономиката, се произвеждат 46 000.

 

„В хуманитарните науки при 2000 човека необходимост за икономиката, произвеждаме 24 000 човека", направи сравнение депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай