Три оферти за газово трасе (ОБНОВЕНА)

До средата на годината трябва да бъде започната процедура за избор на финансираща институция

Три оферти за газово трасе (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Три консорциума са подали оферти за обществената поръчка на „Булгартрансгаз” за изграждането на газопровод през България от границата с Турция до тази със Сърбия. Това стана ясно от публичното отваряне на документацията. Подалите оферти са:

-„ДЗЗД Консорциум – Газово развитие и разширение в България ГРРБ” с участници „Консорцио Варна 1” (учредено от „Бонатти С.П.А” и „Макс Щрайхер С.П.А”) и „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л”- клон България

-Обединение от „Industries Fovallalkozo Zrt” и „Industries-KVV Kivitelezo Zrt”

-Обединение „Консорциум Аркад” с участници: „Аркад Ей Би Би С.п.А” и „Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни”.

В подалите оферти консорциуми участват компании от Саудитска Арабия, Италия, Унгария и България, уточни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов. Той посочи още, че става дума за разширяване на националната мрежа, което не се разглежда като част или нова тръба на газопровода „Турски поток”.

До средата на годината трябва да бъде започната процедура за избор на финансираща институция. Най-късно до края месеца или началото на другия ще стане ясен победителят сред кандидатите за строителство.

Държавната компания „Булгартрансгаз” днес отвори офертите на кандидатите за доставка на материали, оборудване и инвестиционно проектиране на газовата връзка от Провадия до сръбската граница при Зайчар. Крайният срок за набиране на оферти изтече на 6 март.

Трасето, по което ще се транспортира газ от „Турски поток”, е с дължина 485 километра. За строежа държавата ще плати 2,8 млрд. лева.

Решението за строежа е взето след като „Булгаргаз”, руската „Газпром” и швейцарската „Мет” подадоха обвързващи оферти за резервиране на капацитета на новата тръба, които прикриват целия планиран обем на пренос на природен газ.

Процедурата за избор на строител бе временно блокирана заради подадена на 12 февруари жалба в Комисията за зашита на конкуренцията от „Атоменергоремонт”. Два дни по-късно фирмата оттегли жалбата си.

Изграждането на новия участък беше спешно решено, след като Русия реши, че продължението на газопровода „Турски поток” ще мине през България.

Екип в Министерството на енергетиката направи актуализация на енергийната стратегия на страната.

Документът разглежда изграждането на ключови газови проекти на Балканите като „Турски поток”, „Южен газов коридор”, Трансанадолски газопровод, Трансадриатически газопровод, междусистемна връзка Гърция - България, както и проект за нов терминал за втечнен газ в Александруполис, в който „Булгартрансгаз” ще участва с миноритарен дял.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай