Търговско финансиране в условиятана COVID-19 означава сигурност

Ползването на услугата е иновативно решение за компаниите, казва Борислав Карамитев

Търговско финансиране в условиятана COVID-19 означава сигурност | StandartNews.com

Борислав Карамитев е част от екипа на Обединена българска банка (ОББ) от 2011 г., когато поема бизнес линията на търговско финансиране. Професионалният му път започва в Интернешънъл асет банк, като преминава през ПроКредит банк България и ПроКредит банк Румъния, до присъединяването му към ОББ. След придобиването на ОББ от белгийската финансова група KBC заема различни позиции, сред които ръководител звено "Кеш мениджмънт и търговско финансиране" и ръководител отдел "Транзакционно банкиране", като понастоящем заема позицията ръководител отдел "Търговско финансиране". Завършва висшето си образование в Университета за национално и световно стопанство, специалност "Финанси".

  • Порталът ни е напълно защитен, спестихме на клиентите 130 посещения в клон
  • Ползването на услугата е иновативно решение за компаниите, казва Борислав Карамитев, ръководител отдел "Търговско финансиране" в ОББ в интервю за вестник "СТАНДАРТ"

- Господин Карамитев, тър-говско финансиране - как-    ви са по-точно услугите, обединени под тези на пръв поглед ясни думи?
- В настоящето сигурността и предвидимостта стават все по-търсени при реализирането на търговски отношения, а услугите на търговското финансиране предлагат именно това. Когато говорим за сделки с инструменти на търговско финансиране визираме предоставяните от банката услуги при документарни акредитиви, банкови гаранции и документарни инкаса. Тези операции имат две основни характеристики: предоставят различна степен на сигурност (в зависимост от използвания инструмент) и дават възможност на фирмите да разполагат с повече оборотен ресурс при осъществяване на своите търговски сделки. По този начин компаниите могат да стъпят на нови пазари или да реализират по-големи търговски обеми.
- Казахте сигурност, какви са наблюденията ви - как се промени поведението на бизнес клиентите ви и как ОББ отговори на продължаващите ограничения заради COVID-19?
- Преди време продуктите на търговско финансиране се използваха предимно от по-големи компании в международните им бизнес отношения. Днес все повече фирми, независимо от размера си, се възползват от тези услуги. Обяснението за това е просто. Бизнес клиентите ни търсят по-голяма сигурност, а от друга страна се стремят да разширяват отношенията си на международните пазари, където тепърва стъпват. За да отговорим на тези повишени нужди, през ноември 2020 г. предложихме на нашите корпоративни клиенти достъп до иновативната интернет базирана платформа ОББ Портал "Търговско финансиране", която е част от цялостната стратегия на ОББ за дигитализация на продуктите и услугите ни.
- Какво предлага  ОББ Портал "Търговско финансиране" на своите ползватели?
- Този портал всъщност е логичното продължение и надграждане на функционалностите, които предлагаме на нашите клиенти през онлайн банкирането на ОББ. В портала изцяло интегрирахме онлайн процесите по подаване на нареждания за документарни акредитиви, инкаса, банкови гаранции и други инструкции, подписани с квалифициран електронен подпис (КЕП). Чрез портала до нас могат да се изпращат и съпътстващите сделката документи: проформа, поръчка, договор, текст на акредитив или гаранция. Традиционно изброените документални операции се възприемат като бавни, свързани с обширен обмен на документи. Чрез уеб-базирания портал тези процеси са изцяло дигитализирани и могат да бъдат достъпвани от бизнес клиентите ни 24/7 изцяло дистанционно, без нуждата от посещение на банков клон.
- Доколко е сигурен самият портал, говорим за голям документооборот? Вече три месеца е "на живо", как се възприема от клиентите?
- ОББ Портал "Търговско финансиране" е напълно защитен чрез системите за сигурност на ОББ и постъпващата информацията се пази строго поверително съгласно законовите изисквания. Разработените електронни нареждания са в пълно съответствие с актуалните правила на Международната търговска камара в Париж и международните SWIFT стандарти. Радваме са на положителна обратна връзка и засилен интерес от нашите клиенти. През последните седмици трафикът през него се увеличава непрестанно. Сред потребителите му виждаме както корпоративни и международни компании, така и малки и средни предприятия. Откакто им предоставихме това решение имаме над 130 подадени клиентски нареждания. Това са 130 идвания в клон по-малко за нашите клиенти. Най-често подаваните инструкции са свързани с издаване на банкови гаранции и акредитиви. Нашата крайна цел е максималната клиентска удовлетвореност от услугите ни. Щастливи сме, че положените усилия се радват и на международно признание. За трети пореден път ОББ, като част от белгийската банково-застрахователна група КВС, си извоюва отличието "Най-добрата банка за търговско финансиране в България", което се присъжда от международното списание Global Finance, New York. За 21-и пореден път изданието отличава най-добрите банки в областта на търговското финансиране от общо 102 страни по света. В условията на COVID-19 тази награда е още по-ценна, защото показва, че предприетите от наша страна мерки са ефективни и клиентски ориентирани, а обслужването на нуждите им е качествено и улеснено не само на думи.
- Промениха ли се очакванията на фирмите към банковите продукти в настоящата ситуация и как ОББ отговори на предизвикателството да даде работещи решения за облекчаване на бизнеса?
- Още в самото начало на кризата и ограниченията, следствия от Covid-19, ОББ, съвместно с европейските и национални финансови институции, предложи специфични Covid програми-COSME Covid, InnovFin Covid и Jerеmie Trade Finance Covid. По отношение на търговското финансиранe продукт с преференциални параметри е Jerеmie Trade Finance Covid, който предлага частично обезпечаване на предоставяни от ОББ банкови гаранции, акредитиви, общи лимити за оборотни средства и издаване на банкови гаранции и/или акредитиви, кредити за оборотни средства, включително овърдрафти и сделки по търговски вземания (факторинг) в евро, лева и щатски долари. Максималният размер на ниво сделка е 3 млн. евро за малки и средни предприятия /МСП/ и 1 875 млн. евро за малки и междинни предприятия, като програмата ще гарантира 80% от размера на кредита.Знаем, че достоверната информация е най-ценният ресурс, затова и ОББ още от 2018 г. предлага изцяло безплатно и ексклузивно за своите бизнес клиенти ОББ Трейд клуб - онлайн платформа, която съдържа цялата информация, необходима на една компания, търсеща експанзия на международни пазари. От намирането на подходящ бизнес партньор, посредством попълване на фирмен профил (какво предлага и какво търси дадената компания) до достъп до библиотеки с разнообразна финансова, регулаторна и бизнес информация, необходима при реализацията на международни сделки с нови партньори от целия свят. Членството е отворено за компании клиенти на ОББ. Тези, които проявяват интерес, следва само да направят запитване през платформата, на място в ОББ или по електронна поща. Ние ги подкрепяме систематично във всяка една от продажбените фази - от намиране на търговски партньор, през подсигуряване на финансиране, до успешно реализирана и заплатена продукция, използвайки дигитални начини за комуникация. Фирмите, които са част от платформата, са впечатлени от предоставения достъп  до услугата и то напълно безплатно - част от тях вече стъпиха на нови пазари, намирайки търговски партньори, които се превърнаха в редовни техни клиенти. Убедени сме в положителното влияние, което платформа като ОББ Трейд клуб оказва, особено в настоящите времена. Нямаме съмнение, че ще продължим да предоставяме услугата напълно безплатно и занапред, защото ние сме толкова успешни, колкото са успешни клиентите ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай