Търговец с нова прогноза за цените на горивата. Какво да очакваме?

Цената на масовия бензин А95 се е увеличила с около 12 стотинки за две седмици

Търговец с нова прогноза за цените на горивата. Какво да очакваме? | StandartNews.com

Цената на масовия бензин А95 се е увеличила с около 12 стотинки за две седмици. При пропан-бутана увеличението е по-голямо - над 20 стотинки. тенденцията на поскъпване обаче няма да спре, смятат запознати с пазара.

"Самото увеличение на международните пазари още не се е отразило на колонката при крайния потребител у нас. До края на месеца бензинът и дизелът ще бъдат с цена над 2,70 лв., а пропан-бутанът - над 1,20 лв.", прогнозира пред телевизия България он ер Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

При пропан-бутана се отразява връщането на ДДС, което води до увеличение с 24 стотинки. Експертът не очаква цените на горивата да скочат до 3 лв. за литър.

"За да стигнем цени от 3 лв., трябва барелът да стане 100 долара, няма такива индикации. Ако се случи толкова висока цена, други производители се намесват на пазара и цената ще падне", успокои Хаджидимитров.

Той подчерта, че цените на горивата у нас са по-ниски в сравнение с Гърция заради дерогацията за внос на руски петрол.

"Заради дерогацията "Лукойл" в България продава с 3-4% по-евтино от Гърция или Румъния. Но основната печалба от дерогацията я прибира една компания. Ако "Лукойл" прави печалба от 15 ст. на производство, нормалната е 4-5 ст. Тези 10 ст. може да влизат като данъци в нашия бюджет. Не сме видели още обещаните 500 млн. лв., дано да видим някакви приходи", каза Хаджидимитров.

Той предупреди, че инфраструктурата на "Росенец" е създадена да се ползва от "Лукойл Нефтохим Бургас", защото самите тръби не били пригодени да се ползват от други компании.

Димитър Хаджидимитров заяви също, че след милитаризирането на Черно море цента на застраховките на преминаващите танкери е скочила три пъти.

"Много компании не искат да правят пренос от Русия към България. Държавата гарантира доставките за 3 месеца. Дори и да стане някакъв проблем в Черно море, ще има време за решение за алтернативен внос. През Босфора забавянето на корабите е неопределено, по-бавно се случват нещата", уточни представителят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай