Търговец разкри защо горивата у нас не поевтиняват

Бургаската рафинерия продава на пазарни цени и всеки може да види това нещо

Търговец разкри защо горивата у нас не поевтиняват | StandartNews.com

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация разкри тази сутрин пред БНТ, че има серия от причини горивата у нас да остават на високи цени.

Според него в момента доларът е с курс над 2 лева. Рафинерията работи с природен газ, а цената в момента е доста висока, разходите за ток по бензиностанциите са високи, заплати и инфлация - това са част от основните причини цените на горивата да не са на ниво от преди няколко месеца или преди години.

"Цените все пак са на едни доста добри нива за разлика от тези в редица други държави в Европейския съюз. Цената зависи от това какви са цените на готовите нефтопродукти на международните борси. Цената на бензина е по-ниска от цената на дизела и това се дължи на факта, че в Европа се търси повече дизел. Освен това, има и опасения, че с влизането на ембаргото на руските продукти от 5 декември, ще има и недостиг на дизел в ЕС. Пазарите не искат да рискуват и затова предпочитат да си осигурят количества гориво - дизел и това води до покачване на цената. Поне за момента нещата с на бензина и пропан бутана не стоят така", каза Светослав Бенчев.

Бургаската рафинерия продава на пазарни цени и всеки може да види това нещо. Цените на българския пазар са значително по-ниски от средните в ЕС, дори и най-ниските, посочи търговецът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай