„Топлофикация Русе“ по пътя към зеленото бъдеще на България

Производството на енергия от чисти горива намалява въглеродните емисии

„Топлофикация Русе“ по пътя към зеленото бъдеще на България | StandartNews.com

"Екологичната политика на "Топлофикация Русе" е отражение на разбиранията на целия екип за необходимостта от подобряване на въздействието върху околната среда. Чрез своите инвестиции предприятието допринася за решаване на проблемите с качеството на въздуха и опазването на природата." заяви инж. Севдалин Желев, директор на „Топлофикация Русе“.

Той посочи, че бизнес планът на дружеството се основава на философията за устойчиво развитие и съответства на националните и европейски приоритети в областта “енергетика-околна среда”.

По думите му задачите, които си поставят, са насочени към увеличаване на дела на използваните екологични горива и поетапно намаляване на производството на енергия от въглища.

"Опазването на природата и подобряване на въздействието върху околната среда са основните приоритети при преминаването към работа с природен газ и биогорива." каза инж. Желев.

По думите му тяхната цел е през летните месеци да произвеждат енергия единствено от природен газ. Той увери, че чрез поетапната замяна на въглищата с биомаса и природен газ ще намалят чувствително въглеродните емисии и ще постигнат по-екологично производство.

Инж. Желев подчерта, че газификацията ще се отрази положително на града.

Изпълнителният директор коментира, че в началото на 2023 г. задачите, които са си поставили, са свързани с устойчивото развитие на предприятието и осигуряването на надеждна услуга на конкурентни цени в дългосрочен план.

Инж. Желев посочи, че планират да инвестират в още два допълнителни газови когенератора, ще се фокусират и върху разширяване на използването на биогорива.

Директорът увери, че изпълнението на инвестиционната програма на предприятието е изцяло в съответствие с основните приоритети, заложени в европейските екологични директиви.

Той увери, че като един от големите работодатели в региона, дружеството безусловно спазва емисионните ограничения по всички показатели за опазване на околната среда, съгласно европейските и българските нормативни изисквания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай