"Топлофикация Перник" инвестира в екологични проекти

"С инвестициите ни ще се повиши енергийната ефективност и ще се намалят въглеродните емисии", казва Ясен Кацаров, директор на дружеството

"Топлофикация Перник" инвестира в екологични проекти | StandartNews.com

Ясен Кацаров, директор на "Топлофикация Перник":

С инвестициите ни ще се повиши енергийната ефективност и ще се намалят въглеродните емисии

"Топлофикация Перник" извърши всички необходими ремонтни дейности за повишаване сигурността и надеждността на топлоподаването през зимните месеци. Инвестираме в поддържането на доброто състояние на топлопреносната мрежа и мощностите в предприятието. Отделяме огромен финансов ресурс в екологични проекти. Нашата цел е да повишим енергийната ефективност и да се намалят въглеродните емисии", съобщиха от дружеството.

"През летните месеци бяха предприети значими планови ремонти и профилактика на съоръженията и топлопреносната мрежа в града. Подменени бяха хладилните помпи на 5-ти турбогенератор. Старите и износени помпени агрегати са заменени с нови, по-икономични. Това е мярка за насърчаване на енергийната ефективност на хладилния цикъл", заяви Ясен Кацаров, директор на "Топлофикация Перник". По думите му при новите съоръжения ще се използва около 1/4 от досегашната енергия. Кацаров посочи, че са подменени части от нагревни повърхнини на пети парогенератор, който е основна мощност на ТЕЦ "Република". "Почистени са основните участъци на сероочистващата инсталация", допълни директорът на предприятието.

"По време на плановия годишен ремонт бяха обновени амортизирани участъци от топлопреносната мрежа. Ревизирани бяха и предпазните устройства на паронегераторите. Извършени бяха подобрения в основните цехове на дружеството", добави Кацаров.

Ключов проект за трансформацията на "Топлофикация Перник" е включването в експлоатация на газовите когенератори. "Съоръженията са финландски. Сумарната им номинална топлинна мощност е до 19,5 мвт, а електрическата - 21,6 мвт. Възнамеряваме да ги експлоатираме целогодишно. Само по време на отоплителния сезон ще използване въглищата при производството на енергия", обясни Кацаров. Той посочи, че по план те трябва да заработят от следващата година. „Продължаваме изпълнението на стратегическите ни цели за модернизация на предприятието. Фокусът, който сме си поставили, са големи инвестиционни проекти. Те ще подобрят техническото състояние на централата и ще гарантират производството на чиста енергия от екологични горива. Работим и върху това потребителите ни да получават все по-качествено обслужване.“, посочи Кацаров. Той беше категоричен, че от години влагат много труд и усилия именно в тези две направления – екология и клиентска политика.

"Проектът ни за газовите когенератори носи големи икономически и екологични ползи, включително намаляване на въглеродните емисии, производство на енергия от по-чисто гориво, каквото е природният газ. От години при нас прилагаме най-добрите съществуващи технологии. Потвърждаваме своя стремеж да трансформираме производствения процес чрез подобряване на качеството на атмосферния въздух.", отбеляза Кацаров. "Чрез включването в експлоатация на когенераторите, град Перник ще получи най-модерното комбинирано производство на топлоенергия и електроенергия не само в България, но и на Балканите", допълни Ясен Кацаров.

"Като производствено предприятие, ние ясно осъзнаваме своята отговорност върху околната среда и своите съграждани. Вярваме, че промяната винаги започва от самите нас. По тази причина при нас се осъществява непрекъснат мониторинг и анализ на отражението от дейността на предприятието върху околната среда. На тази база и предвид резултатите взимаме решения с цел намаляване на негативното въздействие върху природата и подобряване на качеството на въздуха", посочи Кацаров.

С цел подобряване на енергийната ефективност от Дружеството отново съветват клиентите, когато не са в домовете си, да оставят вентилите на радиаторите на „звездичка. "За да няма излишно разхищение на енергията препоръчваме на клиентите да не слагат пред отоплителните тела в стаите тежки завеси, обемни предмети и други препятствия, които затрудняват топлообмена. Необходимо е и предприемане на енергоспестяващи мерки – нова дограма, топлоизолация и др.", заяви Ясен Кацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай