Петък,

Топлофикационните дружества искат американски газови турбини

От: СТАНДАРТ -
663
Топлофикационните дружества искат американски газови турбини
A
A
A

Български дружества, които се занимават с производство на топлинна и електрическа енергия от въглища, обявиха намеренията си да инвестират в американски газови турбини. Проектите за преминаване към природен газ ще се осъществят във връзка с постигането на зелено производство на енергия, което налага преустановяване на използването на твърди изкопаеми горива в производството на енергия.

„В българските централи е монтирано главно руско оборудване. С цялото ми уважение към постиженията на руската енергетика, защото у нас практически всички топлоцентрали са построени преди промените от 1989 година с участието на специалисти от целия бивш Съветски съюз – основни руски, украински и беларуски инженери, но от опита си знам, че съвременните американски турбини притежават много по-добри параметри от руските, особено като ефективност и качество.“ каза инж. Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикационните дружества в България.

Експертът напомни, че преди няколко години големи руски компании са опитали да създадат газови турбини с огромен капацитет и проектите им са се оказали неуспешни.

Инж.Кремен Георгиев даде за пример американската турбина на Дженерал Електрик, която е монтирана преди близо 15 години в Топлофикация Плевен. Съоръжението е първото по рода си в страната. Според специалиста от дружеството отчитат повишаване на ефективността и оптимизиране на производството след въвеждането на турбината в експлоатация.

„В кръга на шегата, сравнението ми може да не е най-удачното, но хората ще ме разберат. То е като да караш стар съветски автомобил или по-нова кола американско производство. И с двете ще стигнете от точка А до точка Б, но усещането е различно, както и разходите. Аналогично е и при газовите турбини.“ каза инж. Георгиев.

Според специалиста когенерацията, базирана на подобна високоефективна газова турбина, ще доведе не само до предимства за дружествата, а и до по-добра околна среда и по-ниска цена за крайния потребител.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички