Топлофикационните дружества искат американски газови турбини

Асоциацията на топлофикационните дружества в България подкрепят закупуването на американско оборудване за българските топлофикации

Топлофикационните дружества искат американски газови турбини | StandartNews.com

Български дружества, които се занимават с производство на топлинна и електрическа енергия от въглища, обявиха намеренията си да инвестират в американски газови турбини. Проектите за преминаване към природен газ ще се осъществят във връзка с постигането на зелено производство на енергия, което налага преустановяване на използването на твърди изкопаеми горива в производството на енергия.

„В българските централи е монтирано главно руско оборудване. С цялото ми уважение към постиженията на руската енергетика, защото у нас практически всички топлоцентрали са построени преди промените от 1989 година с участието на специалисти от целия бивш Съветски съюз – основни руски, украински и беларуски инженери, но от опита си знам, че съвременните американски турбини притежават много по-добри параметри от руските, особено като ефективност и качество.“ каза инж. Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикационните дружества в България.

Експертът напомни, че преди няколко години големи руски компании са опитали да създадат газови турбини с огромен капацитет и проектите им са се оказали неуспешни.

Инж.Кремен Георгиев даде за пример американската турбина на Дженерал Електрик, която е монтирана преди близо 15 години в Топлофикация Плевен. Съоръжението е първото по рода си в страната. Според специалиста от дружеството отчитат повишаване на ефективността и оптимизиране на производството след въвеждането на турбината в експлоатация.

„В кръга на шегата, сравнението ми може да не е най-удачното, но хората ще ме разберат. То е като да караш стар съветски автомобил или по-нова кола американско производство. И с двете ще стигнете от точка А до точка Б, но усещането е различно, както и разходите. Аналогично е и при газовите турбини.“ каза инж. Георгиев.

Според специалиста когенерацията, базирана на подобна високоефективна газова турбина, ще доведе не само до предимства за дружествата, а и до по-добра околна среда и по-ниска цена за крайния потребител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай