Топ банкер: Кризата ще продължи още 10 години

Централните банки да спрат да наливат пари, призова шефът на Бундесбанк

Топ банкер: Кризата ще продължи още 10 години | StandartNews.com

Берлин. Европейската дългова криза ще продължи повече от очакваното и вероятно повече от десетилетие. Това прогнозира директорът на германската централна банка – Бундесбанк, Йенс Вайдман в интервю за „Уол Стрийт Джърнъл". Той предупреди, че решението ще дойде, когато политици веднъж завинаги престанат да разчитат на Европейската централна банка и предприемат структурни промени в икономиките си.

„Преодоляването на кризата и ефектите от нея ще остане предизвикателство за следващите 10 години", казва Вайдман и се противопоставя на мнението на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, според когото най-лошото е отминало.

Според Вайдман през тази година икономиката в еврозоната ще отбележи малък растеж заради глобалното раздвижване. Въпреки това обаче наблюдаваното успокояване може да се провали, ако промените на национално ниво в европейските държави бъде отлагано.

Централният банкер разкритикува вкопчването на финансовите министри в монетарната политика, която според него лекува само симптомите на кризата и има странични ефекти и рискове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай