Тежка прогноза за заведенията. Кой е най-големият проблем?

Секторът на туризма се надява на стабилен кабинет след 2 октомври

Тежка прогноза за заведенията. Кой е най-големият проблем? | StandartNews.com

Надявахме се това лято да бъде по-силно, но уви. Наистина може да се сложи оценка "оцеляване". Това пред нова телевизия Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация за заведенията.

Той обясни, че реално печалби за туристическия и ресторантьорския сектор няма, тъй като те са изядени от високите цени на всичко - от тока и газа до общата инфлация. Отделно от това проблемът с кадрите се задълбочава, тъй като секторът е станал непривлекателен още от коронавирусната пандемия, когато заради обществените нагласи и несигурността, работната сила е избягала.

Алибегов отхвърли твърденията на НАП, че 60% от плащанията в плик са от сектора на туризма. Той припомни, че намаляването на ДДС ставката на 9% не е било социална, а икономическа мярка, която е постигнала целта си - изсветляване на сектора. Очакването да се намалят крайните цени в заведенията е опорка, която няма основание в действителността. Сега обаче с връщането на ДДС ставката на 20% ситуацията е катастрофална, по думите на Алибегов.

Секторът на туризма се надява на стабилен кабинет след 2 октомври, който да вземе незабавни мерки за светкавично овладяване на енергийната криза, за да се успокои обстановката - само при спокойствие хората излизат на заведения и харчат пари.

В противен случай половината сектор ще загине, няма накъде, ще има фалити, а предстои зимен сезон, предупреди Алибегов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай