"ТЕЦ Перник" продължава инвестициите в техническата инфраструктура

Ремонтната програма за 2022 г. предвижда модернизация на съоръженията на ТЕЦ "Република" и подмяна на амортизирани топлопреносни трасета

"ТЕЦ Перник" продължава инвестициите в техническата инфраструктура | StandartNews.com

"Топлофикация Перник" залага в своя бизнес план на инвестиции в модернизация на производствените мощности и рехабилитация на топлопреносната мрежа. Един от важните елементи в плана е усъвършенстването на процесите, свързани с обслужването на клиентите. Ремонтната програма за 2022 г. предвижда модернизация на съоръженията на ТЕЦ "Република"  и подмяна на амортизирани топлопреносни трасета.", информираха от дружеството. От централата коментираха, че техните експерти през целия отоплителен сезон следят участъците, които са били причина за аварии.

"Ще бъдат продължени стартиралите през миналата година амбициозни проекти, насочени към обновяване на съществуващите производствени мощности и усъвършенстване на технологичните процеси. Приоритетно е завършването на инвестицията за производство на електро и топло енергия от природен газ. Очаква се през лятото на 2022 г. да бъдат включени в експлоатация трите газови когенератора.", заявиха от предприятието. "Чрез реализирането на инвестицията ще се предостави възможност за продължаване на дейността на "Топлофикация Перник", като се изпълняват целите за намаляване на въглеродните емисии, заложени в Европейската зелена сделка. На този етап въглищата ще се използват само по време на отоплителния сезон.", споделиха от дружеството.

От "Топлофикация Перник" коментираха, че в момента се обсъждат възможности за закупуване на още една газова мощност. Тя е американско съоръжение, производство на "Дженерал Електрик".

От топлофикационното дружеството споделиха, че паралелно провеждат административните процедури за реализиране на още една инвестиция за поетапна замяна на все по-голяма част от въглищата с биомаса. "Инвестиционното намерение е за добавяне при работата на горивната инсталация ТЕЦ "Република" за производство на електрическа и топлинна енергия на биогориво, което да замести част от въглищата, използвани за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. В котлите на централата ще се използват суровини от зърнопроизводство - слама от пшеница, ечемик, ориз, царевица и т.н.", посочиха от централата. От предприятието коментираха, че смилането на биомасата ще се извършва чрез нови съоръжения. "За съвместното изгаряне на биомаса и въглища частично ще бъдат преустроени Четвърти и Пети парогенератори.", допълниха от дружеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай