Теменужка Петкова: Докато наказателната процедура не приключи, няма какво да предприемем

Теменужка Петкова: Докато наказателната процедура не приключи, няма какво да предприемем | StandartNews.com

София. "Ясно е посочено, че строителството на проекта "Южен поток" ще продължи при спазването на европейското законодателство", заяви на извънредна пресконференция в Министерски съвет във връзка с отказа на Русия да реализира проекта „Южен поток" енергийният министър Теменужка Петкова, предаде "Фокус". "Действията от наша страна са свързани с провеждането за избор на изпълнител за изграждането на "Южен поток". Докато наказателната процедура не приключи, българското правителство няма какво да предприеме", заяви Петкова.

"Реализацията на проекта Южен поток е важна за нас от гледна точка на диверсификацията на доставките на природен газ, както и заради новите работни места. Но имаме и стартирана процедура срещу нас от Брюксел по повод на газопровода и несъответствията между подписаните документи и европейските директиви", заяви още Петкова. 

По думите й проектът е изключително важен за страната ни по две причини - от една страна във връзка с осигуряване на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ и от друга този проект ще осигури безспорно едно икономическо съживяване на страната с осигуряването на работни места.

"На 13 юни 2014 в парламента е имало изслушване на Пламен Орешарски, в което потвърждава, че са спрени действията по "Южен поток". На 25 юни МС приема протоколно решение, че действията за проекта трябва да бъдат преустановени. На финала на 31 юли 2014 Орешарски напомня, че трябва да бъдат преустановени всички действия, свързани с реализацията на проекта", припомни още Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай