Телефонната палата с нов собственик. Кой купи имота от фалирала фирма на Божков

Намеренията на купувача за сградата

Телефонната палата с нов собственик. Кой купи имота от фалирала фирма на Божков | StandartNews.com

Телефонната палата в центъра на София, която беше собственост на бизнесмена Васил Божков с повдигнати 19 обвинения и е в Дубай, е продадена на компанията “ГПП Мениджмънт”, собственост на Георги Папазки, брат на един от спряганите за част от хазартната "Уинбет" Валтер Папазки. Това става ясно от съобщение в БТА и публикация в "Медиапул".

Сделката е за 22 млн. лева. 

Божков купи палатата чрез фирмата си “Ню геймс” през 2017 г. за 34 млн. лева. Според съобщение на купувача придобиването е станало след заличаването на четири възбрани, наложени от държавата, и с разрешение на Софийския градски съд, където е делото за несъстоятелност на “Ню геймс”. Компанията обяви фалит, след като преди близо 3 години държавата ѝ отне лиценза за лотарийни игри заради неплащането на близо 700 млн. лева такси и данъци. Тогава бе наложена възбрана за разпореждане с Телефонната палата.

Преди това Божков имаше намерение да направи голям ремонт и там да има музей, зала и административна част.

Реалният нов собственик на сградата е бизнесменът Георги Папазки, свързан с една от големите компании за онлайн залози - “Уинбет”, пише “Медиапул”. От “ГПП Мениджмънт” уточняват, че ще укрепят конструкцията, защото в момента не отговаряла на съвременните противоземетръсни норми. Освен това от години сградата е без поддръжка и е опасна.

Според съобщението намеренията на новия собственик са палатата да се превърне в многофункционална сграда, като същевременно се запази историческото ѝ излъчване. Телефонната палата е паметник на културата и преустройства могат да се правят след разрешение от Министерството на културата.

"НГ Пропърти" бе изцяло собственост на компанията "Ню Геймс", в която член на съвета на директорите е акционерът в строителния "Нове холдинг" Васил Божков. Той участваше и в управата на "НГ Пропърти", чийто капитал е 36 млн. лв.  Тази фирма организираше "Националната лотария" с търкането на талони, която беше закрита в началото на 2020 г.

През май 2020 г. Васил Божков публикува части от постановлението за налагане на предварителни обезпечителни мерки от НАП и се виждаше, че има възбраната върху два имота - кафене и нощен клуб на територията на Телефонната палата. Причината е, че в периода 3-14 февруари 2020 г. е извършена данъчна ревизия на "НГ Пропърти", която е установила несъбрани публични вземания за 135 361 лв. - 115 126 лв. главница и 20 235 лв. лихва за просрочие, припомня "Сега".

От мотивите на публичния изпълнител, наложил запора, ставаше ясно, че са свързани с неправомерно ползване на данъчен кредит за доставки по ремонта и реконструкцията на Телефонната палата. "НГ Пропърти" няма право на данъчен кредит, тъй като Телефонната палата ще се преобразува в музей и ще се използва за извършване на освободени доставки", пише публичният изпълнител. От НАП се позовават на чл.70 и чл. 42 от Закона за ДДС, според който продажбата на билети от културни организации и институти по Закона за закрила и развитие на културата в музеи, художествени галерии, библиотеки и театри, са освободени от ДДС.

"Данъчният кредит съществува единствено и само, когато се извършват или ще се извършват облагаеми доставки. Не е допустим, ако правиш нещо, което ще е свързано с освободени доставки. Това е принципният механизъм", коментира НАП и поясни: "Наприимер ако се обзавежда стоматологичен кабинет, в който ще се извършва стоматологична дейност, която е освободена от ДДС, тогава не може да се ползва данъчен кредит за стоматологичната машина или за ремонта на помещението".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай