Теглим заеми за ремонт

Теглим заеми за ремонт | StandartNews.com

Българинът тегли потребителски кредит най-често за ремонт. Над 26% от взелите заеми от банки са използвали парите за да поправят нещо вкъщи, а 1,9% правят покупки за дома. Други 16,1 на сто пък са ги вложили като инвестиция в имот. Или над 44% от кредитите за потребление на практика отиват за недвижимости.

Данните са от проучването на Societe Generale Експресбанк за навиците и предпочитанията на българите към потребителските кредити. Показателен е и фактът, че едва 1,6 на сто от хората, взели потребителски заем, отиват с парите на почивка. Това още веднъж потвърждава, че сме далеч от гърците и кризата ни е окачена като обица на ухото. За купуване на автомобил отиват 7,6% от заемите, за мебели и електроника - 6,6%, за образование - 5,8%, а за лечение 5,5%. 3,2% от запитаните са взели пари за абитуриентски бал, а близо 4% за да си върнат заемите към фирмите за бързи кредити.

Проучването има и друг аспект - за какво биха похарчили парите тези, които тепърва планират да теглят кредити. Тук българинът е още по-трезвомислещ. На първо място с 26% са заявяващите, че ще инвестират в имот, 22% - в ремонт, а 13% ще си купят кола.

Най-често се теглят потребителски заеми между 10 и 30 хил. лв., сочи проучването. Това са заявили 27% от анкетираните. По-малки кредити - от 5 до 10 хил. имат 22% от запитаните. 45% от анкетираните биха предпочели, ако имат възможност, да си върнат заемите за една до пет години. Само 9% твърдят, че могат да поемат ангажимент да връщат парите над 10 години.
Чувствително по-различни са резултатите сред тези, които тепърва възнамеряват да вземат кредит. 65% от тях биха избрали срок на изплащане от една до пет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай