Таван на цените? Разкритие на Даниел Лорер

Това е много рискована мярка

Таван на цените? Разкритие на Даниел Лорер | StandartNews.com

 

„Tаван на цените на някои от стоките е мярка с изключително широк спектър и се опасявам, че тя създава повече проблеми, отколкото решава, тъй като веднага ще доведе до недостиг и съответно изчезване на стоки от пазара.“

Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред bTV.

„Това ще вкара държавата в полицейски функции, а има по-деликатни механизми като изучаване на нуждите на най-засегнатите слоеве и предоставяне на помощ именно на тях“, добави той.

Според него може да се обсъдят варианти на ниво социални помощи.

„Отново има различни мерки, които могат да се обсъждат както на ниво крайни цени, така и на ниво от данъчно облагане, така и на ниво социални помощи. За мен като човек, който защитава пазарните механизми, е важно те да работят максимално добре и ефективно в една икономика, преди държавата да започне да се намесва в тях“, каза още Лорер.

Той добави и че се работи по антиинфлационен пакет, който ще стане ясен след 2 седмици.

Според него няма нужда всяко разплащане по плана да преминава изцяло през парламента

„Преминаването през парламента на плащането за пътища е там, защото предишното разплащане от държавата е изпълнено с нередности, меко казано“, каза той.

Какво означава да достигнем национално значение в космическата политика, което е написано в плана

"България не е бедна държава. България е безкрайно окрадена държава и българските пенсионери бяха оставени в такова състояние в продължение на толкова години, защото никой не се погрижи за тях.

Това, което ние казваме е, че имаме достатъчно пари и да се погрижим за социално слабите и да вкараме България в космическата ера", каза Лорер.

Според него в тази сфера от 10 години не сме имали никаква визия какво искаме в Космоса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай