Търговските преговори САЩ-ЕС охладняха

Търговските преговори САЩ-ЕС охладняха | StandartNews.com

Атина. Преговорите между Съединените щати и Европейския съюз за свободна търговия са застрашени от провал заради популистки групи, противопоставящи се на всичко от глобализацията до мултинационалните компании, заявиха министрите на ЕС и бизнес лидери в петък, предаде Ройтерс.

Възходът на партии с анти-европейски ценности, докладите за американския шпионаж в Европа и обвиненията, че един търговски пакт би поощрил големи компании подкопават обществената подкрепа за сделката, чийто поддръжници казват, че драстично ще увеличи икономическия растеж.

"Борим се с хора, които са антиевропейски и антиамерикански настроени, които са против свободната търговия, които са срещу глобализацията и многонационалните корпорации", подчерта финландският министър по европейските въпроси Александър Стуб пред свои колеги от ЕС и бизнес лидери по време на среща в Атина.

"Водим трудна битка, за да покажем, че споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ е добро", допълни той.

Правителствата в ЕС гледат на търговската сделка със САЩ като на най-добрия начин за създаване на работни места. Според тях споразумението, включващо почти половината от световната икономика, може да донесе допълнителни 100 милиарда долара годишно на икономиките на година от двете страни на Атлантика.

Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт призна, че извън бизнес кръговете в обществото се знае твърде малко за предложеното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, често наричано T-TIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). "Когато говорим за T-TIP, някои хора мислят, че е извънземно", отбеляза Де Гухт.

Обществената подкрепа е от ключово значение, защото Европейският парламент и Конгресът на САЩ трябва да ратифицират споразумението, след като бъде сключено.

Евродепутатите вече показаха, че могат да отхвърлят сделки, за които смятат, че няма достатъчна обществена подкрепа, например международното споразумение за борба с фалшификатите ACTA, което бе отхвърлено през 2012 г.

Търговските преговори между ЕС и САЩ бяха добре приети при започването им през юли миналата година.

Според потребителки и зелени групи обаче споразумение, позволяващо на фирмите да действат свободно както в ЕС, така и в САЩ, може да позволи на компаниите да заобиколят екологичните стандарти и тези за безопасност.

Преговорите бяха помрачени и от недоверието, предизвикано от разкритията, че САЩ са подслушвали европейски лидери, включително и германския канцлер Ангела Меркел.

Де Гухт подчерта, че строгите регулации на ЕС относно чувствителния въпрос за генно-модифицираните храни няма да се променят, дори и Брюксел и Вашингтон да подпишат споразумение.

"Няма да се съглася да пуснем говеждо с хормони на европейския пазар или да променим законите си за генно-модифицираните организми", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай