Танева: Над 1,4 млрд. лева за кампанията за директни плащания

Танева: Над 1,4 млрд. лева за кампанията за директни плащания | StandartNews.com

Новите правила и схеми на кампанията за директни плащания за земеделските производители през 2015 година бяха представени от министъра на земеделието Десислава Танева и нейния екип, предаде БГНЕС.

Общият бюджет за директни плащания за новата кампания е в размер на над 1,4 млрд. лева, като те ще се формират от седем схеми - схемата за единно плащане на площ (СЕПП), зелени плащания, схема за преразпределително плащане, схема за млади земеделски стопани, схема за дребни земеделски стопани, схеми за обвързана директна подкрепа и преходна национална помощ.

Десислава Танева обясни, че предстои приемането на два закона, които са основата на правилата, по които ще се кандидатства по кампанията за 2015 година. Земеделското министерство е готово с наредбите, които ще бъдат приети веднага след приемането на законите. "Кампания 2015 година за директни плащания ще бъде проведена за първи път по нови правила. Те ще донесат на земеделските производители над 1,4 млрд. лева. Ще могат да се получат по общо шест схеми, като едната от тях са обвързаните плащания, приложени за първи път, като в тях има още нови 10 схеми", обяви Десислава Танева.

Като основна схема за директни плащания в България до 2020 година ще се прилага СЕПП, като според земеделското министерство това е възможно най-опростената схема, която може да се приложи като част от директните плащания. Бюджетът по схемата за 2015 година се очаква да достигне около 597 млн. лева. За зелени плащания е определен бюджет от 464 млн. лева, като получаването на зелено директно плащане е свързано с изпълнението на три изисквания: диверсификация (разнообразяване) на културите, запазване на постоянно затревените площи и поддържане на екологично насочени площи.

По схемата за преразпределително плащане всички земеделски стопани ще могат да получат по-висока субсидия за първите 300 декара, като за прилагането на тази схема се предвижда бюджет от 109 млн. лева. По схемата за млади земеделски производители ще могат да се получат около 7 млн. лева, което ще позволи на младите фермери да получат добавка от 25% към плащането по СЕПП за своите първи 300 декара. Те трябва да са до 40 години и да са новостартиращи фермери. По схемата за дребни земеделски стопани ще могат да се получат субсидии в размер от 500 до 1250 евро.

По схемите за обвързана директна подкрепа ще се подпомагат допълнително приоритетни за страната сектори като животновъдство и плодове и зеленчуци, които се нуждаят от допълнително финансиране, като ще се насърчи генерирането на по-голяма добавено стойност в земеделието. За тези схеми през 2015 година ще се насочат около 232 млн. лева, от които 31 млн. лева ще бъдат за протеинови култури. За сектор "Плодове и зеленчуци" се предвижда прилагането на три отделни схеми за обвързано подпомагане - схема за плодове, за зеленчуци полско производство и за зеленчуци оранжерийно производство. Бюджетът за схемите за обвързана подкрепа е 79 млн. лева.

Основното ново правило е свързано с факта, че площи за подпомагане ще могат да бъдат заявявани само при наличие на правно основание. Пасища ще се отдават с предимство на животновъди. В закона за подпомагане на земеделските производители ще се въведат новите схеми и ще се разшири негативният списък с лицата, които не са активни фермери. Определя се минимален размер на стопанството от 0,5 хектара и се въвежда намаление на плащанията: 5% за суми над 1500 евро и 100% за суми над 300 000 евро, при приспадане на разходите за заплати, данъци и осигуровки на заетите в земеделската дейност на бенефициента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай