Танева: Имаме 99% усвояемост на евросредства през 2015-а

Танева: Имаме 99% усвояемост на евросредства през 2015-а | StandartNews.com

"България изпраща стария програмен период с едни много добри резултати от гледна точка на усвояемостта на евросредствата, предоставени за седем годишния период. През 2015 година имаме 99% усвояемост, а за целия период – 94,5%, което е един изключително добър показател". Това заяви земеделският министър Десислава Танева в ефира на Bloomberg.

Въпреки че 2015 година е била изключително напрегната, добрите резултати се дължат на ежедневния контрол и анализ за това как върви процесът по отношение на изпълнение на действащи договори, прогнози за това какво ще стане, както и ежедневна комуникация с кметовете на общините, стана ясно от думите й. „Това ни даде възможност да вземем извънредни решения, които ни дадоха този добър резултат и в крайна сметка зад тази цифра стои това, че средства не бяха загубени, а бяха предоставени за подобряване конкурентоспособността на земеделските стопанства", отбеляза министър Танева.

„През 2015 година ние отворихме извънреден прием по стара мярка за подобряване условията на живот в селските райони. 2015 година за нас беше успешна, защото това беше годината, в която МЗХ написа на ново две програми – за развитие на селските райони и за развитие на морското дело и рибарство. И двете програми бяха одобрени. Първата стартира, а на другата това й предстои", припомни тя. „Благодарение на всичко, което анализирахме, установихме и постигнахме, сме си направили и съответните изводи за грешки, за намиране на по-добри решения, които ще приложим в новия програмен период", каза още тя. „Изобщо в цялата политика, която провеждаме се стараем да бъдем максимални отворени и публични, за да може и бизнеса да планира своята дейност по отношение на инвестициите, които му предстоят", допълни Десислава Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай