Танева: Има бъдеще за биопродуктите в България

Танева: Има бъдеще за биопродуктите в България | StandartNews.com

Берлин. Тази година можем да се представим с биопродукти, смятам, че за тях има бъдеще и възможности в България. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след откриването на българския щанд на Международното земеделско изложение "Зелена седмица 2015" в Берлин.

"Затова сме предприели мерки за подкрепа, включително и в "Програмата за развитие на селските райони", с акцент точно биологично производство. Надявам се, че ще ги подкрепим, за да разширят производството си и ще им намерим пазари", посочи още тя.

"На това изложение България участва за 26 път", обясни министър Танева. Тя допълни, че тази година акцентът е поставен върху представянето на биопродукти. "Благодаря на всички производители, тъй като организацията се направи в много кратък срок, благодаря на всички, които се съгласиха да участват в това изложение, което е много важно за България.

На въпрос дали може да има реална полза за производителите, които сега представят продуктите си, министър Танева коментира: "Благодаря на тези фирми, защото те позволяват на България да се представи с традиционни продукти. Това не е търговско изложение по отношение например за сключване на търговски сделки. Въпреки това помага за създаване на контакти, които да прерастват в търговски взаимоотношения".

"Важното е да представим на посетителите от другите страни, които също са изложители, възможностите, които имаме и от там да продължим контактите си", допълни още министър Танева. Тя обясни, че се е срещнала с федералния министър на земеделието на Германия, с който са говорили за кризите в Европа и последствията от руското ембарго. "С еврокомисар Фил Хоган по "Земеделие и развитие на селските райони", с който имах отделна среща при първата среща на министрите, по повод Програмата за развитие на селските райони говорихме, че в края на месеца ще се видим отново и ще поговорим за кризата в млечния сектор и относно начина, по който ще процедираме", каза още министър Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай