Полина Карастоянова: Таксите за чадър и шезлонг трябваше да бъдат отменени

Преди дни Гърция насочи 1 млрд. евро за туристическата индустрия, казва изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова

Полина Карастоянова: Таксите за чадър и шезлонг трябваше да бъдат отменени | StandartNews.com
  • "Стандарт" е истински приятел на бранша, винаги е помагал в търсенето на професионални решения
  • Преди дни Гърция насочи 1 млрд. евро за туристическата индустрия, казва изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

Полина Карастоянова е доктор в професионално направление "Обществени комуникации и информационни науки", УНИБИТ. Има магистърска степен по специалността "ПР и управление на масовите комуникации" в НБУ. Тя е магистър специалност "Икономика на търговията" в УНСС.

Д-р Карастоянова е финансов консултант на български и международни компании, управляващ директор на Българската организация за конгресен туризъм, учредител и изпълнителен директор  на Националния борд по туризъм - Единствената българска неправителствена организация член на Световната организация по туризъм към ООН /UNWTO/

Полина Карастоянова бе народен представител в 43-то НС, председател на Комисията по културата и медиите, зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм, ръководител на делегацията в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС).

Д-р Карастоянова е член на Управителния съвет на Сдружение "Произведено в България".

  • Трябва да привлечем гости от Истанбул
  • Министерството на туризма успява да се справя с несвойствени задачи и при силно ограничени капацитет и ресурси
  • Необходим е бюджет от 100 милиона лева за реклама и управление на туризма

 

- Г-жо Карастоянова, как войната в Украйна ще се отрази на туризма след всичко, което секторът преживя през двете години на Ковид-пандемия?

- Все още търсим отговор на този въпрос. В Националния борд по туризъм разполагаме със сериозен екип с аналитични способности, академично присъствие и международен опит. Ние сме единствената българска организация, член на Световната организация по туризъм към ООН. Това ни дава възможност буквално на всекидневна база да получаваме информация, да правим проучвания и прогнози. Докато военният конфликт е в развитие, трудно можем да предвидим размера на щетите. Но едно е ясно: България е твърде близо до Украйна и до Русия и това прави цялата подготовка за позиционирането ни като атрактивна туристическа дестинация особено трудно. Изисква висок интелектуален капацитет и мощен финансов ресурс.

- Правилно отбелязахте, че войната е твърде близо до България. На какви чуждестранни туристи разчитаме този сезон?

- В резултат на войната ще загубим не само туристите от Руската федерация, но и от Украйна. Твърде абсурдно е да си представим, че който и да е гражданин на Украйна в този момент би планирал лятна почивка. Но тук има и свързаност по отношение на туристите, които идват от Беларус и от Молдова. Те, за съжаление, също са твърде близо до конфликта и вероятно ще има спад от тези страни. Необходимо е много бързо да реорганизираме комуникационната рекламна и маркетингова политика на България и тя да бъде насочена към пазари със сериозен потенциал като Полша, Великобритания, Германия, страните от Вишеградската четворка. Не бива да се подценяват западноевропейските държави. Тук бих посочила и необходимостта от специална програма към съседните за нас страни - Румъния, Сърбия, Северна Македония, Албания, Черна гора. Но специално бих обърнала внимание на Турция и Гърция. Нека помислим за безкрайно интересните и привлекателни възможности, които България предлага целогодишно и във вътрешността на страната.

Има нужда от професионална концепция, насочена към Истанбул. Това е градът - мегаполис на Балканския полуостров, към който ние практически нямаме никаква целенасочена ориентация и респективно - безкрайно слаби резултати от гледна точка на привличане на гости оттам.

- Убедена съм, че всички тези проблеми Националният борд по туризъм е поставял пред ресорния министър. Каква беше реакцията?

- Ще разделя отговора си в два аспекта. Имаме отлична комуникация с министър Христо  Проданов и с неговия екип. В годините изградихме добри делови отношения с колегите в различните дирекции на Министерството на туризма. В последните 2 години те са подложени на голямо натоварване и напрежение. По време на цялата Ковид-криза, а сега и при тази с бежанците, на Министерство на туризма се вменяват абсолютно несвойствени функции и задължения, а именно да изпълняват задачи, които всъщност са от спецификата на Агенцията по заетостта или Агенцията за бежанците.

- Имате предвид настаняването на украинските бежанци в хотелите у нас?

- Да, точно така. Но тук следва и втората част от отговора на предишния Ви въпрос: липсва необходимият капацитет и финансов ресурс, за да се провежда достатъчно активна и атрактивна международна маркетингова политика.

На ниво министър-председател и министър на финансите туризмът е абсолютно подценен и е налице неразбиране за ролята и мястото му в националната икономика.

- Каква е националната политика към туризма в съседните на нас страни?

- Ще Ви дам конкретен пример с Гърция. Буквално преди дни гръцкият Министър на туризма обяви инвестиционен бюджет от 1 милиард евро по програма за модернизиране и развитие на устойчив туризъм. Парите ще бъдат насочени към осъвременяване на туристическата база на Гърция, транспортни съоръжения, реклама на световните изложения, дигитализация и др. Към това ще добавя и традиционната вече политика на ваучери, които гръцкото правителство предоставя на работници и служители от гръцките предприятия. Поредният транш е в размер на 30 млн. евро. Ето това е пример за първокласна национална държавна политика в туризма.

- Искали ли сте среща с премиера и финансовия министър, за да поставите тези проблеми?

- Разбира се. Но моделът на управление е организиран на квотен принцип, така че дадено министерство остава ангажимент само на министъра и на политическата сила, от която той е излъчен. Туризмът обаче е хоризонтален отрасъл и зависи пряко или косвено от решения и процедури на най-малко 12 министерства.

- Ще има ли протести на туристическия бранш?

- Протести от страна на колегите от различни сектори в туристическата индустрия имаше много през последните години. Дали сега определени групи имат готовност? Потенциално да и вероятно те ще се включат в националния протест на работодателските организации, насрочен за 18 май.

- Гърция и Турция са най-големите конкуренти на България. Гърция обяви цените си - 4-звездни хотели се предлагат през целия сезон за по 100 лева на човек. Всичко е безплатно  - чадър, шезлонг, паркинг, интернет, детски забавления. Как нашият бранш ще издържи на тази конкуренция? Ние отново разчитаме на българските туристи, но голяма част от тях със сигурност ще избягат към Гърция и Турция.

- Нормално е след повече от 2 години на Ковид-ограничения сега всеки български гражданин да има право на избор, да потърси нова дестинация или да се върне на място, което харесва. Но отново ще обърна внимание на необходимостта от интелигентна, устойчива и проактивна държавна политика. След всички проблеми, които най-тежко засегнаха туристическия сектор, лично аз очаквах да видя смели решения от страна на правителството. Например да отмени напълно таксите за шезлонги и чадъри от концесионните задължения, които се дължат по договорите. Или обратното - да ги поеме за своя сметка. Това щеше да бъде много ефектна и ефективна мярка за летния сезон.

Друг пример е ваучерната система. Многократно сме предлагали модел за издаването на ваучери по аналогия с тези, които се издават за храна, но управляващите не проявяват разбиране за потенциалните ползи.

Нещо повече - видяхме с известно предозирано самочувствие да се обявява разширяване на обхвата на ваучерите за храна за плащане и на социални разходи. Но това е проинфлационна мярка, която води до палиативен социален резултат и увеличава инфлацията. Емитирането на ваучери или разширяването на действащата ваучерна система и в сферата на туризма ще произведе точно този анти-инфлационен ефект, който търсим. Ще създаде условия за растеж и мултиплициращ положителен икономически ефект.

- Адекватна ли беше помощта за бранша от 40 лв. на ден за украински бежанец и успяха ли достатъчно компании да се възползват от това?

- Трябва да признаем, че реакцията на хотелиерите и на колегите от туристическия сектор към тази абсолютно ненадейно развила се пред очите ни война беше достойна за уважение. Буквално за часове в края на февруари и началото на март те отвориха не само хотелите, но и сърцата си за бежанците от Украйна.

Нашият разговор в момента е още една възможност да апелираме за ясна позиция и решение на правителството как ще се процедира от 1 юни! Би било наистина неприемливо да оставим в последните дни на май хотелските мениджъри и собствениците да изпитват цялото неудобство на това да се чудят какво да обяснят на настанените при тях хора, къде отиват и как ще се осъществи преместването им.

- Как ще се справят хотелиерите с жестоките цени на тока и на газа? Отправихте ли искания за държавна подкрепа?

- Да, адресирали сме с писма от Националния борд по туризъм до компетентните институции.  Всички сектори са засегнати, но туристическата индустрия е в особено тежко положение от тази промяна в цените на тока и газа, защото влезе в кризата, породена от войната, с напълно изчерпани от пандемията ресурси. Високите цени на тока и газа поставят много колеги в невъзможност да отворят за сезона.

- Очакват ли се фалити?

- Те вече са факт. Тук бих искала да подчертая голямата роля като медия, която има "Стандарт" през годините. Вие сте истински приятел на българския туризъм. На форумите, които "Стандарт" организира, е имало възможност секторът да бъде представен и чут. "Стандарт" е отличен медиатор между реалния бизнес, общинската администрация и местната власт, изпълнителната и законодателната власт. Винаги, когато е имало нужда, платформата на "Стандарт" е давала възможност не само да бъдат обсъждани проблемите, но и да бъдат формулирани смислени и професионални предложения с по-дълъг хоризонт напред. Важно е да подчертаем, че туристическата индустрия е сред малкото, които имат възможността да рестартират българската икономика и да допринесат за нейната конкурентоспособност на международните пазари.

- Как може да стане това?

- Необходимо е веднага да се пристъпи към мащабна промяна на отношението към сектора и размера на средствата, с които Министерството на туризма работи, в предстоящата актуализация на бюджета. Призовавам Комисията по туризъм в НС да бъде на висотата на очакванията, които има към нея, и членовете й да гласуват като един за значително увеличение на парите за реклама, маркетинг и управление на българския туризъм, които по наши експертни прогнози и разчети следва да бъдат в размер на 100 милиона лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай