Свърши евтиното пазаруване от английски сайтове

Причината е ясна - Брекзит

Свърши евтиното пазаруване от английски сайтове | StandartNews.com

Край на евтиното пазаруване от английски сайтове. Заради Брекзит поръчките оттам ще поскъпнат, защото ще подлежат на митническо освобождаване и ще им се начислява ДДС.

Това вероятно ще откаже поне на първо време много българи да купуват онлайн от amazon.co.uk, ebay.co.uk, adidas.co.uk, next.co.uk и десетки други любими марки.

Майките на малки деца пък трябва да се откажат от изгодния шопинг на детски дрешки, който беше много популярен доскоро. Във Великобритания детските стоки бяха с много ниско ДДС и излизаха много на сметка.

Промяната идва в много неподходящ момент, защото онлайн магазините в момента работят с големи следпразнични отстъпки. Намалението стига и до 80% от редовните цени.

От първи януари и официалното излизане на Обединеното кралство от ЕС, държавата попада в графата „трети страни” и пратките, идващи оттам подлежат на митническо представителство, начисляване на мито и ДДС. Търговските мита вероятно ще са нулеви, но от ДДС-то не може да се избяга. Така за пратки, чиято стойност е до 30 лева, не се дължи нито мито, нито ДДС. За колети на стойност между 30 лева и 150 евро , се начислява ДДС

А за стоките, идващи като поръчка от физически лица над 150 евро, се дължи и мито, и ДДС, обясниха от пресцентъра на Агенция Митници. Правилото не е ново, то се е прилагало и досега за всички пратки и колети, идващи от „трети страни”.

Пазаруването от Англия до България досега работеше по много добре отработена схема. Българите поръчваха стоки от сайтовете, а пакетите пристигаха на английски адреси, в т.нар. депа.

Тези складове се държат от българи и те поемат ангажимента по доставката към страната ни. След първоначалното объркване и неяснотите около Брекзит и работата на тези депа, много предприемачи просто затвориха складовете си и не приемат повече поръчки

Куриерската фирма „Спиди” официално обяви, че от 21 декември м.г. прекратява всички услуги до Великобритания и Ирландия, докато се изчистят всички детайли.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай