Световните борси потънаха след "Черен понеделник" в Китай

Световните борси потънаха след "Черен понеделник" в Китай | StandartNews.com

Най-влиятелните европейски компании загубиха 400 млрд. от стойността си

Световните пазари отбелязаха един от най-лошите си дни след силен срив на борсата в Китай, който бе определен като "Черен понеделник". Общата несигурност доведе и до спад в цената на петрола, а над 400 млрд. евро бяха отписани от стойността на триста от най-големите компании в Европа, съобщи "Гардиън". Композитният индекс на Шанхайската фондова борса приключи със срив от 8,5% заради опасенията за икономическото забавяне на Китай и въпреки намесата на Пекин да спре спада. Това е най-големият еднодневен спад от 27 февруари 2007 г. Миналата седмица индексът изгуби цели 11%. По-малкият индекс на борсата в Шънчжън потъна със 7.83 процента, а индексът ChiNext приключи търговията със срив от 8.08 процента. През уикенда китайското правителство позволи на пенсионните фондове да инвестират във фондовия пазар с надеждата да подкрепи цените на акциите. Пенсионните фондове могат да заделят за тази цел 600 милиарда юана (97 милиарда долара). Смутовете на световните пазари започнаха преди две седмици, когато Китай, който е основен световен износител на суровини, неочаквано девалвира валутата си, предизвиквайки тревога, че икономиката й може би е в по-лошо състояние, отколкото се смяташе. Оттогава световните фондови пазари загубиха над 5 трилиона долара от стойността си. След "Черния понеделник" в Китай нервността се пренесе извън пределите на страната. Индексът Hang Seng в Хонконг се сви с 5.2 процента през седмия ден на спад. Водещият японски индекс Никкей-225 потъна с над 4 процента в края на сесията.

Тайванската фондова борса приключи търговията с рязко понижение от 4.8 на сто. Филипинската борса потъна с 6,7 процента, а фондовата борса в Австралия отчете близо 4-процентов спад. Европейските акции също рязко поевтиняха, като общоевропейският индекс FTSE 100 достигна 7-месечен минимум със спад от 4,67%. Индексът Euro Stoxx 50, включващ водещи компании от еврозоната, откри търговията със спад от 3.4 на сто. Основните индекси във Франкфурт, Париж и Лондон се понижиха рязко - с над 3 на сто - в началото на търговията, следвайки тенденцията на азиатските пазари. Германският бенчмарк DAX загуби 4,7%, а френският САС - 5,5%, макар че по-рано през деня се срина с 7%. Борсовите котировки в Лисабон потънаха с близо 4 процента след началото на сесията, а в Брюксел - с 3 на сто. Най-ударена на основните европейски борси беше Гърция, която затвори с 10,5% надолу.

Лошите тенденции се пренесоха и отвъд океана. Търговията на Уолстрийт откри с рязък спад. Промишленият индекс Dow Jones, който никога не е губил повече от 800 пункта на ден, изгуби над 1000 пункта, след което акциите успяха донякъде да възстановят стойността си. Най-големият губещ след началото на сесията на Уолстрийт бе Coca Cola с над 6%, толкова изгуби и E. I. du Pont de Nemours and Company. Акциите на технологичните компании се сринаха в началото на борсовата сесия, което доведе до спад на Nasdaq с над 8% при отварянето, който след това се ограничи до малко над 6%. Понижението бе предшествано от започналите разпродажби в края на миналата седмица. Сред компаниите с големи загуби са Apple с над 5%, Oracle с близо 5%. По-скромна е загубата при Microsoft - малко над 3%. Вероятно ще стане още по-лошо и едва след това ситуацията ще се подобри, коментира потъването на световните пазари Нейдър Найеми, експерт от Capital Investors Ltd. Кризата на световните пазари е много сериозна, тъй като тя ще отслаби перспективите за икономическия ръст в цял свят, твърди Хенинг Гебхарт, световен ръководител в отдела за активи и управление на състоянието в Deutsche Bank AG, цитиран от Блумбърг. "Очакваме известни корекции на световните икономически перспективи - най-вече заради слабия растеж на развиващите се пазари", каза Гебхарт.

Петролът падна още надолу

След "Черния понеделник" в Китай и сривът на световните борси спад в цената си отбеляза и петролът. Цената на суровия петрол сорт брент падна под 44 долара за барел за пръв път от март 2009 г. Тогава цената му бе паднала до 39 долара. Барелът сорт брент поевтиня в първите часове на търговията на Лондонската борса с над 4% спрямо петък до 43.61 долара, като междувременно беше минал през 43.28 долара, което е най-ниската му стойност от шест години и половина насам. Американският лек суров петрол спадна под 40 долара заради безпокойството за китайската икономика и свръхпредлагането на суровината. Спадът от над 4% доведе до цена от 38.80 долара за барел. Тенденцията за поевтиняване допринесе за най-голямата седмична загуба във фючърсните сделки с петрол от 1986 г. насам. Американският суров петрол вече е загубил 17% от цената си от началото на август, а брентът - над 10%.

Руската рубла се срина

На фона на спада на борсите и цената на петрола руската рубла преживя най-сериозния си срив от началото на годината досега. Вчера един долар се търгуваше за 71 рубли най-вече заради поредното понижение на петрола. На фона на поевтиняването на петрола руският борсов индекс РТС, който следи котировките на акциите в долари, се срина с 5.05 процента до 723.9 пункта. Другият водещ индекс ММВБ на Московската фондова борса в началото на сесията в понеделник се понижи с 1.82 процента до 1632.99 пункта, информира ТАСС. Курсът на еврото спрямо рублата се повиши с 3.01 рубли до 81.55 рубли в днешната търговия в Москва. Толкова скъпо еврото не е било от 15 декември 2014 година. Курсът на долара също ускори възходящото си движение, покачвайки се с 2.18 рубли до 71.28 рубли.

SOFIX се понижи с три процента

Разпродажбите на пазарите в Азия, САЩ и Западна Европа не подминаха и региона на Централна и Източна Европа, включително и българския капиталов пазар, но реакциите на инвеститорите у нас бяха налице следобед, след като търговията на Българска фондова борса в понеделник започна спокойно, информира "Инвестор". Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се понижи с 3,06% до 453,47 пункта. Това е най-ниското ниво за борсовия показател от средата на септември 2013 г. насам. От началото на годината SOFIX губи 13,1%. Широкият BGBX40 бе надолу с 2,9% до 89,82 пункта, като затвори под 90 пункта за пръв път от въвеждането му в началото на 2014 г. По-широкият и с равни тегла BGTR30 отбеляза дневно понижение от 1,37% до 380,02 пункта, а BGREIT изтри 0,52% от стойността си до 95,12 пункта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай