Световната банка пуска страхотна новина! Какво става

Свързано е с цените не електроенергията

Световната банка пуска страхотна новина! Какво става | StandartNews.com

Световната банка прогнозира, че "цените на енергията ще се понижат с 11 процента през 2023 г. след покачването им с 60 на сто през тази година", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Средна цена на петрола сорт Брент ще достигне 92 долара за барел през следващата година и 80 долара през 2024 г.", предвижда банката в последния си обзорен доклад за пазара на суровини. Тези стойности обаче са доста над средната петгодишна цена на Брент от 60 долара за барел.

"Руският износ на суров петрол може да падне с 2 милиона барела на ден поради ембаргото, което наложи Европейският съюз и ограниченията върху застраховките на петролните товари и доставките им", се казва в документа. 

Предложеният от групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) таван на цената на руския петрол може да засегне руския износ, но за да има ефект, е необходимо да се включат и страните с развиващи се икономики, пише още в анализа на Световната банка.

Тя предупреждава, че забавянето на глобалния икономически растеж и продължаващите строги ограничения срещу разпространението на COVID-19 в Китай представляват сериозни  рискове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай