Свалят цената на тока от "американските" ТЕЦ-ове

Свалят цената на тока от "американските" ТЕЦ-ове | StandartNews.com

С колко точно ще бъде намалението ще стане ясно до края на март

Меморандуми за намаляване на цените на тока, който НЕК изкупува по високи преференциални цени от двете "американски" централи в енергийния комплекс "Марица изток" бяха подписани. Така цената на електроенергийния микс ще падне. Преди броени минути изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев подписа меморандуми с ТЕЦ "AES Марица изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3", обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. С документите нашите партньори се съгласяват, че преференциалните цени на изкупуваната от тях електроенергия ще бъдат намалени, а от своя страна НЕК се ангажира да разплати просрочените си задължения към централите, поясни Петкова. Подписаните меморандуми са най-важният резултат, постигнат през първите 100 дни от екипа на енергийното ведомство, отчете министър Петкова. С колко точно ще бъдат намалени изкупните цени от двете "американски" централи ще стане ясно до края на март, обясни Петкова и благодари на американците за коректното отношение по време на преговорите.

Както вече "Стандарт" писа, просрочените задължения на НЕК към двата ТЕЦ-а са около 600 млн. лв. Това принуждаваше двата щатски ТЕЦ-а да не се разплащат за доставените от "Мини Марица изток" въглища, на които към средата на февруари дължат близо 170 млн. лв. Така сме влезли в омагьосания кръг на междуфирмената задлъжнялост, от който страдат всички, каза Теменужка Петкова.

Вадят от сметките ни скъпата "кафява" енергия

От електроенергийния микс ще бъдат извадени нискоефективните ТЕЦ-ове, най-вече стари когенерации и заводски централи, които продават скъпия си ток на НЕК, а купуват евтин за собствени нужди, заяви енергийният министър Теменужка Петкова. Това ще бъде една от мерките за овладяване на финансовия дефицит в НЕК, допълни тя. По същата причина ще бъде ограничено и производството на ток от биомаса, каза още Петкова. АДФИ ще получи допълнителни правомощия да проверява ежегодно енергийните фирми, които работят на регулирания пазар или продават енергията си при преференциални цени, допълни министър Петкова. Тези мерки ще се приложат след приемането на промените в Закона за енергетиката, които бяха гласувани от ресорната комисия в парламента. Друга промяна в закона, според която членовете на ДКЕВР ще се избират от парламента, ще гарантира независимостта на енергийния регулатор.

Удължиха с 20 години живота на най-голямата топлоцентрала

Мащабен проект за реконструкция и модернизация на най-голямата ни ТЕЦ - "Марица изток 2", извършен заедно с японската компания "Тошиба", приключи. Ефектът от него e повече от впечатляващ. Увеличена e мощността на два от енергоблоковете - 5-и и 7-и, от 210 мвт на 232 МВт, а експлоатационният живот на съоръженията е удължен с 20 години. Вследствие на повишения КПД значително е намален относителният разход на гориво за мегаватчас електроенергия. Мощността на ТЕЦ-а е повишена до 1620 мегавата.

На официалната церемония за приключването на проекта присъстваха зам.-министърът на енергетиката Николай Николов, посланикът на Япония у нас Такаши Коидзуми и вицепрезидентът на "Тошиба" Йошихиро Абуратани. За по-малко от 6 месеца извършихме мащабна модернизация на централата, като основната част от новото оборудване е изработено от "Тошиба". С тези думи благодари на японските партньори изпълнителният директор на ТЕЦ-а Живко Динчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай