Неделя,

Свалянето на ДДС, защо потребителят няма да го усети

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
399
Свалянето на ДДС, защо потребителят няма да го усети
A
A
A

Някои се радват, други се съмняват, а трети направо отричат обсъжданото от управляващите намаляване или дори премахване на ДДС за определени стоки и услуги.

Националният браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България вече 7 години се бори да бъде намален или свален ДДС на хляба. При това условие доставната цена на хляба ще намалее с 20%, а секторът ще изсветлее, обяви пред БНТ Лазар Генчев - собственик на цех за производство на хлебни изделия.

По думите му обаче от търговските вериги ще зависи каква ще е крайната цена на хляба.

Ще чакаме окончателното решение на правителството, но нашето желание е ДДС да отпадне по цялата верига, коментира още Генчев.

Крайната цена обаче не се определя само от ДДС. Много е важно как ще продължи занапред борсовата цена на пшеницата и най-голямото перо, което е при хлебарите - цената на тока.

От години настояваме за диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост. Ясно е, че може да се направи. Само с еднократен законов акт, с който казваме, че ДДС-то няма да бъде 20%, а 0% - няма да се случи, няма да се отрази в намаляване на разходите на домакинствата. Очевидно е, че трябва да се наложи контрол, какъвто в държавата липсва, предупреди пред Нова телевизия икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

Банкерът и финансист Левон Хампарцумян даде за пример антиинфлационните мерки в Турция. „Това са неща, които имат много краткосрочен ефект и дългосрочно всъщност да балансират допълнително икономиката. Идеята е да произвеждаме повече стоки и услуги”, уточни той. По думите му от това ще се възползват хора, които ще спекулират и ще забогатяват.

Григорова е на мнение, че институциите трябва да следят как и доколко бизнесът увеличава цените, на които продава. „Ние имаме и веригата на доставки, през която също трябва да мине този контрол. Например, 50% от цената на хляба е надбавка на търговец и ДДС. Очевидно е, че това са паразитни надбавки, на които е крайно време да бъде сложен край”, категорична е тя.

Според Хампарцумян има възможност дадена стока да изчезне от рафтовете в магазините, ако има таван на цените. „Кой точно ще контролира тези неща - инспектори, които взимат някакви мизерни заплати и които с 20 лв. може да ги купиш. В края на тази верига ще се създаде една нова „черна” борса, в която едни хора рязко ще забогатяват за сметка на всички останали”, подчерта той.

„Една наивна част от населението ще смята, че социалисти и не знам какви профсъюзи са им решили проблема. Нищо не са им решили. Светът е в инфлационен период”, категоричен е Хампарцумян.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com