Свалянето на ДДС, защо потребителят няма да го усети

По думите на хлебари от търговските вериги ще зависи крайната цена на хляба

Свалянето на ДДС, защо потребителят няма да го усети | StandartNews.com

Някои се радват, други се съмняват, а трети направо отричат обсъжданото от управляващите намаляване или дори премахване на ДДС за определени стоки и услуги.

Националният браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България вече 7 години се бори да бъде намален или свален ДДС на хляба. При това условие доставната цена на хляба ще намалее с 20%, а секторът ще изсветлее, обяви пред БНТ Лазар Генчев - собственик на цех за производство на хлебни изделия.

По думите му обаче от търговските вериги ще зависи каква ще е крайната цена на хляба.

Ще чакаме окончателното решение на правителството, но нашето желание е ДДС да отпадне по цялата верига, коментира още Генчев.

Крайната цена обаче не се определя само от ДДС. Много е важно как ще продължи занапред борсовата цена на пшеницата и най-голямото перо, което е при хлебарите - цената на тока.

От години настояваме за диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост. Ясно е, че може да се направи. Само с еднократен законов акт, с който казваме, че ДДС-то няма да бъде 20%, а 0% - няма да се случи, няма да се отрази в намаляване на разходите на домакинствата. Очевидно е, че трябва да се наложи контрол, какъвто в държавата липсва, предупреди пред Нова телевизия икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

Банкерът и финансист Левон Хампарцумян даде за пример антиинфлационните мерки в Турция. „Това са неща, които имат много краткосрочен ефект и дългосрочно всъщност да балансират допълнително икономиката. Идеята е да произвеждаме повече стоки и услуги”, уточни той. По думите му от това ще се възползват хора, които ще спекулират и ще забогатяват.

Григорова е на мнение, че институциите трябва да следят как и доколко бизнесът увеличава цените, на които продава. „Ние имаме и веригата на доставки, през която също трябва да мине този контрол. Например, 50% от цената на хляба е надбавка на търговец и ДДС. Очевидно е, че това са паразитни надбавки, на които е крайно време да бъде сложен край”, категорична е тя.

Според Хампарцумян има възможност дадена стока да изчезне от рафтовете в магазините, ако има таван на цените. „Кой точно ще контролира тези неща - инспектори, които взимат някакви мизерни заплати и които с 20 лв. може да ги купиш. В края на тази верига ще се създаде една нова „черна” борса, в която едни хора рязко ще забогатяват за сметка на всички останали”, подчерта той.

„Една наивна част от населението ще смята, че социалисти и не знам какви профсъюзи са им решили проблема. Нищо не са им решили. Светът е в инфлационен период”, категоричен е Хампарцумян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай