Сушата погуби реколтата от 1 млн. декара

Добивите от пшеница са между 4,6 и 4,7 млн. тона

Сушата погуби реколтата от 1 млн. декара | StandartNews.com

Близо 1 млн. дка са т.нар. пропаднали заради сушата площи, от които няма да се получи реколта. Това никога досега не се е случвало, заяви земеделският министър Десислава Танева при посещението си в Кнежа. Всички, които имат 100% пропаднали площи, ще бъдат обезщетени чрез държавна помощ през есента. Основните поражения са върху добивите от зърно в 6 области на Източна България.

Сектор “Зърнопроизводство” е най-конкурентоспособен и устойчив, но тази година ще работи на загуба, коментира Танева. Именно натрупаната през годините финансова стабилност щяла да им позволи да продължат да развиват дейността си. Земеделците щели да бъдат подпомогнати и за следващата сеитба с кредити от 25 лв./дка за семена и торове.

Добивите от пшеница са между 4,6 и 4,7 млн. т. За хляб, фуражи и семена трябват 1,5 млн. т, затова има възможност за износ на около 3 млн. т. Засега експортът бил с 34% по-малък, отколкото по същото време на миналата година.

2020 г. е най-тежката за земеделския сектор заради голямата суша, но стопаните ще получат и най-много плащания тази година - 1,7 млрд. лв. до декември, каза Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай