Строим газов хъб за 2,2 милиарда евро (ОБЗОР)

Строим газов хъб за 2,2 милиарда евро (ОБЗОР) | StandartNews.com

ЕК е замразила наказателните процедури за България, свързани с проекта "Южен поток". Това съобщи вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович, отговарящ за общия енергиен съюз, в резиденция "Бояна" вчера. След края на срещата стана ясно, че страната ни може да изгради газов хъб и той вече е остойностен на 2,2 млрд. евро. "Дискутирахме наказателните процедури, свързани с проекта "Южен поток", и сме тук, за да информираме, че тези процедури ще бъдат замразени", каза Шефчович. Вицепрезидентът на ЕК даде съвместно изявление с премиера Бойко Борисов след заседанието с енергийни министри от ЕС и еврокомисаря по енергетика и климат Мигел Канете. "Ако преди година време се беше провела тази среща, съм убеден, че нямаше да се стигне до падането на наказателните процедури или за програмите, които се явиха", отбеляза Борисов. "Южен поток" не е прекратен към днешна дата, ние нямаме писмен документ. Не сме направили нищо, което да спре строежа му", припомни министър-председателят. Икономически по-обосновано е тръбата на "Южен поток" да дойде до България на границата с ЕС", каза Борисов. Ние искаме да се върнем на прагматичното решаване на въпроса извън емоциите, даващо възможности за добър бизнес между държавите от ЕС и Русия", допълни Борисов. Вицепрезидентът на ЕК изрази единомислие с Борисов и допълни: "Имаме впечатлението, че комуникацията за такива проекти трябва да става по утвърдените канали, а това не стана така и затова бяхме изненадани". Шефчович припомни, че е инициирал среща с представителите на всички страни, участващи в проекта "Южен поток". А ден преди това руският президент Владимир Путин е обявил в Анкара с турския си колега Реджеб Ердоган спирането на проекта. "Когато чухме за "Турски поток" си зададохме въпроса дали би бил жизнеспособен", каза Шефчович. И припомни, че повечето от държавите членки на ЕС са имали сключени споразумения не само за количествата на газ, които ще се доставят, но и къде ще бъдат доставени.

Борисов посочи, че е готов да преговаря за газовия хъб от Гърция до Русия. "За да отидеш някъде, първо трябва да те поканят. Знаете, че Владимир Путин бе в София. Защо да не отида в Москва. Ако ме покани, съм готов да разговаряме", каза премиерът в отговор на въпрос дали би седнал на масата на преговори с руския президент.

2,2 млрд. евро е необходимата инвестиция за изграждането на нова инфраструктура за газов хъб в България. Това става ясно от данните на презентацията за газовия хъб у нас, представена от премиера Борисов по време на заседанието в "Бояна". Всяка държава трябва да има поне 3 източника на газ, което ще гарантира понижаване на цените и конкурентоспособност на доставките, посочи Шефчович. А Борисов уточни, че с находищата си страната ни отговаря на тези условия. Вицепрезидентът на ЕК заяви, че "Брюксел ще се ангажира с техническа и правна подкрепа като гаранция, че необходимото да се направи в България, ще се случи по правилния начин".

Министър-председателят подчерта, че основните предимства на страната ни за изграждане на газов хъб са географското й разположение, добре проектираната национална газопреносна мрежа, добре балансираната транзитна национална система с газохранилище, както и добивът на нефт и газ в региона. Газовият хъб е механизъм за подобряване сигурността на доставките на природен газ за Европа. Участниците в срещата са категорични, че това е ключов проект в изграждането на единен Европейски енергиен пазар за преодоляване на енергийната зависимост на региона на Югоизточна Европа, за либерализацията, за създаването на конкурентен газов пазар. Не на последно място и за спазване на европейското законодателство. Газовият хъб е съвкупността от газопроводи в страната ни, по които ще се транспортира газ до съответните потребители. Общата мрежа е около 3000 км. Необходимо е България да разполага и със съответните газохранилища, като на първо време страната ни ще разшири това в Чирен. Неговият капацитет е 550 млн. куб. м, а проектът е до хранилището да достигне до 1 млрд. куб. м газ. Наличието на подобно хранилище е много важно, защото чрез него не само ще се съхранява газ, но и ще може да се контролира рискът с цената.

Истински съм притеснен от война

Бойко Борисов, премиер

Всички ние с голяма надежда наблюдаваме совалките на първите хора в Европа, защото съм истински притеснен от война. Няма какво да заобикаляме тази дума. Ако не успеят совалките, това, за което говорим със сигурност, няма да се случи. Ще се рушат газопроводи, няма да се правят. Дай, Боже, да се разберат и да живеем в мир (прекръства се).

Шест партии зад комисията на АБВ

Депутатите от шест партии от мнозинството и опозицията са се подписали под искането на АБВ за създаването на временна анкетна комисия в Народното събрание, която да направи проверка и оценка на състоянието на сектор "Енергетика" в България. Под проекта за решение за създаването й стоят подписите на общо 50 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и "Патриотичния фронт", както и от БСП и "Български демократичен център". Комисията, чието създаване бе предизборен ангажимент на партията на президента (2002 - 2012 г.) Георги Първанов, ще даде отговор на въпроса как е бил управляван секторът в последните години, какво е неговото състояние и чия е отговорността за това. В мотивите АБВ посочват, че трябват радикални и решителни действия за реформа. А стратегията за бъдещето развитие на сектора е безсмислена без ясна представа какво е състоянието му.

Правим 845 км нови тръби

Налице са всички предпоставки за създаването на разпределителен център на природен газ на територията на България. Това подчерта енергийният министър Теменужка Петкова в контекста на географското разположение на страната и вече изградената газова инфраструктура. "Ще се наложи рехабилитация на част от газопреносната система, заяви Петкова, а проектът включва изграждането на 845 км нови тръби и 2 интерконекторни станции", посочи Петкова пред БНТ. Енергийният министър на страната припомни, че България има изградено газово трасе около 2000 км.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай