Вторник,

Строга забрана влиза в сила в Европейския съюз

От: Иван Ангелов -
32352
Строга забрана влиза в сила в Европейския съюз
A
A
A

Пълната забрана за внос на руски петролни продукти като дизел и бензин в Европейския съюз влиза в сила от днес, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че тази мярка има за цел да ограничи допълнително приходите на Русия от продажбите им, а оттам и възможността ѝ да финансира войната си в Украйна.

Според последните данни на европейската статистическа агенция Евростат през октомври миналата година Русия е изнесла за ЕС петролни продукти като дизелово гориво на стойност над 2,3 млрд. евро. Само за Германия са доставени продукти на стойност около 558 млн. евро.

Решението за ембаргото беше взето през юни миналата година като част от шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна и предвижда временно освобождаване на някои страни членки на блока.

Ембаргото на ЕС за руски петролни продукти трябва да допълни забраната за внос на руски суров петрол по море, която влезе в сила от 5 декември миналата година.

В допълнение към забраната за внос, Европейският съюз и страни от Г-7 като Япония, Канада, Великобритания и САЩ се споразумяха да ограничат цената на руския суров петрол и петролни продукти, като разрешат само предоставяне на услуги, които улесняват износа за трети страни, ако руските стоки се продават под определени прагове.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com