Стратегия на успеха: MBA ви подготвя за динамични бизнес решения

Инж. Емил Ботушаров, Изпълнителен директор на ИТА Груп България: "Всички примери, които се разглеждат в една MBA програма, са реални бизнес казуси на организации от всякакъв тип"

Стратегия на успеха: MBA ви подготвя за динамични бизнес решения | StandartNews.com
  • "Всички примери, които се разглеждат в една MBA програма, са реални бизнес казуси на организации от всякакъв тип", казва инж. Ботушаров, Изпълнителен директор на ИТА Груп България
  • "Цифровизацията е аспект, който доста от бизнесите в България подцениха в последните години и забавиха взимането на важни решения, свързани с оптимизация на процеси и автоматизирането им", посочва лидерът на една от водещите ИТ/Телеком системни интегратори в България

Инж. Емил Ботушаров е Изпълнителен директор на ИТА Груп България, един от водещите ИТ/Телеком системни интегратори в страната. Мениджър с голям опит, натрупан в IT&Телеком индустрията в източна Европа. Преди е работил за Aviat Networks (предишната Harris Stratex Networks, a Harris Corp. company) като мениджър за България. Предприемач по душа, Емил има голям опит в начинанията със стартиращи фирми, преструктуриране на компании, сливания и изкупуване, както и в управлението на хора. Притежава бакалавърска степен по Мобилни комуникации от университета Уестминстър в Лондон, магистърска степен по Управление и предприемачество от университета Риджънт в Лондон и МВА от глобалната програма за лидери (Global Executive MBA) на Икономическия университет във Виена (Wirtschaftsuniversität Wien - WU), който ще участва в Access MBA в България на 27 ноември 2021 г.

Ето и интервюто на Емил Ботушаров за "Стандарт":

От какви умения имат нужда бизнес лидерите в България днес и през 2022 г.?

Както преди, така и сега, а и в бъдеще, бизнес лидерите трябва да притежават, но и постоянно да развиват у себе си, уменията, които да им помагат да ръководят и водят бизнеса си в правилната посока. Стратегическо мислене, добра работа в и управление на екип, добри комуникативни умения, емпатия и др. COVID-19 кризата, разбира се, наложи все по-голямата нужда от това да сме адаптивни, а постоянните промени в начина на работа и средата доведоха до доста стрес при всички. Ето защо мисля, че адаптивността и иновативното (“out of the box”) мислене ще са ключови и през 2022 г. Добрата MBA програма развива точно тези умения и симулира успешно работата именно в такава стресираща за повечето хора среда.

До каква степен технологичният бум е предизвикателство за бизнеса в България и по света и къде виждате добри практики? Какви са опорните точки при стратегическа промяна към дигитализация? Кои от тях може да осигури МВА обучението?

Цифровизацията е аспект, който доста от бизнесите в България подцениха в последните години и забавиха взимането на важни решения, свързани с оптимизация на процеси и автоматизирането им. Covid кризата обаче ускори този процес и се наложи много от компаниите, които бяха изостанали бързо да реагират, за да продължат да съществуват. Онези от тях, които бяха подготвени, успяха да капитализират и по този начин постигнаха предимство, а в някои от случаите дори увеличиха пазарния си дял. MBA програмите разглеждат процеса по дигитализация и помагат за формирането на мнение и разбиране при мениджърите, за да могат да приоритизират по-важните неща при последващото взимане на решение и определяне на бюджети за автоматизация на работни процеси.

Как МВА обучението подготвя участниците за реалната бизнес среда, особено за турбулентни периоди?

Всички примери, които се разглеждат в една MBA програма, са реални бизнес казуси на организации от всякакъв тип. Повечето упражнения и задания са направени по начин, по който се изпитват на максимум, както възможностите на всеки един участник поотделно, така и на екипа, в която той участва. Обикновено времето за решаване на казуса е малко, информацията е оскъдна и се разчита на това всеки един от участниците да допринесе със собствените си знания и умения, така че заедно да разрешите поставената задача по най-правилния начин. Точно както е и в реалния живот. От друга страна, дискусиите след всяка такава задача ни помагат да оценим и анализираме грешките си, както и да си направим сами изводи какво бихме могли да подобрим в бъдеще. MBA програмите имат за основна цел да утилизират нашите вече натрупани знания и опит и по този начин да ни помогнат да се развием, а не да стимулират заучаването на суха теория.

От всичко, което се учи в МВА програми, кое е това, което не може да се научи или получи извън този формат?

Споделеният опит на другите участници в програмата, който винаги е базиран на проблемите и успехите в техния професионален живот. Това не може да бъде научено или прочетено в нито един учебник.

Какво е особеното на Executive МВА (EMBA) обучението и защо този формат беше най-подходящ за Вас?

За мен лично нямаше вариант да сложа на пауза работата си, така че Global Executive MBA програмата беше единственият вариант от гледна точка на баланс между работа и образование. От друга страна, глобалният поглед на програмата, посещенията на 4 континента и опитът, който тя предлага, беше важен за мен, особено след като нашата компания има за цел да се развива все повече на международните пазари. По време на обучението имахме възможност да работим в екип с колеги от САЩ, Китай и Индия, което беше много полезно и ни помогна да разберем културните особености на другите.

Вашето МВА обучение има още една особеност – програмата е партньорство от европейски и американски университет. Защо предпочетохте този формат и какво ви даде той?

При избора на програма, за мен лично, партньорството, което осигурява две дипломи (dual degree) беше по-скоро бонус, отколкото изискване. След като завършихме модула си в САЩ – в University of Minnesota, мога да кажа, че ползата е голяма. Притежавайки две дипломи, една американска и една европейска, независимо от професионалния път, който човек избере за себе си, може да е убеден, че има диплома, която носи тежест навсякъде по света и във всяка международна компания.

Може ли да е твърде рано или твърде късно за МВА обучение? Кой е правилният момент?

Според мен, никога не е късно човек да започне MBA програма, но за сметка на това би могло да е прекалено рано. Повечето от водещите училища изискват минимален стаж на определени позиции, за да може кандидатът да бъде одобрен за програмата. Основната цел на водещите MBA програми, за разлика от бакалавърските и магистърските, е да подберат микс от кандидати с различен опит, знания и умения, които, работейки в екип, да ги предават един на друг.

Ако сега трябваше да избирате бизнес училище, кои биха били вашите три най-важни критерия и защо?

За мен и преди и сега, основните критерии са качество на училището и преподавателите, позиция на програмата в международните класации (например Financial Times) и не на последно място региона, в който съм се фокусирал да развивам бизнес или кариера (WU е например #1 в региона Германия, Австрия, Швейцария (DACH). Последното е важно най-вече заради контактите, които човек създава по време на такава програма. От опит мога да кажа, че това са едни от най-силните приятелства с хора от много и различни индустрии, които впоследствие могат да бъдат много полезни един на друг, както за професионалното си развитие, така и за личностното.

Какво ще посъветвате българските си колеги, които обмислят да започнат МВА обучение през 2021 г. и 2022 г.?

Обикновено инвестицията в MBA програма е доста сериозно перо, затова бих ги посъветвал да изберат най-правилната програма от гледна точка на желанието и плановете им за лично и професионално развитие. Не винаги най-добрият или най-скъп университет в класацията е най-подходящ за нас, така че да направят анализ и да изберат програма, която се доближава най-много до техния профил и от която биха извлекли най-голяма полза.

Инвестирайте в своето израстване сега. Изберете най-доброто бизнес училище

Access MBA кани предприемчивите и амбициозни професионалисти на България на MBA Online One-to-One събитие на 27 ноември, 2021 г. Access MBA информира, подбира и представя бъдещи MBA кандидати пред най-престижните акредитирани бизнес училища по света сред които American University in Bulgaria (AUBG), WU Executive Academy, IE Business School, IESE Global Executive MBA, и други. Ще получите безплатни консултации за успешно кандидатстване и източници на финансиране. Предварителната регистрация е задължителна, а участието - напълно безплатно.

Регистрирайте се за събитието на сайта на Access MBA.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай