Пак сме последни. Този път по заплати на машинистите

Най-много получават в Обединеното Кралство и Дания

Пак сме последни. Този път по заплати на машинистите | StandartNews.com

В края на декември хиляди железопътни работници стачкуваха в Обединеното Кралство. Те призоваха за увеличаване на заплащането и по-добри условия на труд. Протестът им създаде хаос за хората, които планираха пътуванията си преди Рождество Христово и Нова година. Стачките на железничарите се очаква да продължат и през януари 2023 г., пише euronews.com.

В Европа Обединеното Кралство обаче не е единствената страна, в която железопътните работници протестират през миналата година. Такива протести имаше и в някои от страните на ЕС, като Франция, Австрия, Нидерландия и Италия. Протестите там също се очаква да продължат. Инфлацията в ЕС на годишна база е 11,5 процента през октомври 2022 г. достигайки нива, невиждани от началото на 80-те години на миналия век. 

Стачките на работниците поставиха отново темата за заплащането им на дневен ред. И така, кои страни плащат на машинистите най-много и кои най-малко в Европа и как се промениха заплатите на железопътните работници в Обединеното Кралство? 

Наскоро Евростат представи данни, събрани чрез проучване на общия преглед на заплатите в железопътния сектор през 2021 г. 

През по-миналата година прогнозните средни брутни месечни доходи на машинистите са варирали от 632 евро в България до 5542 евро в Обединеното Кралство. Сред държавите членки на ЕС Дания, в която машинистите взимат средно по 4 463 евро, е единствената страна, в която железничарите печелят толкова много. По над 3000 евро взимат Ирландия, Люксембург, Германия и Франция. Страните са следвани плътно от Нидерландия и Финландия, където взимат съответно 2 947 и 2 939 евро. 

В 16 от държавите членки на ЕС машинистите са получавали средно месечно под 2000 евро през 2021 г. Страната ни е последна в класацията, като преди нас по заплати са румънските машинисти, които са взимали по 900 евро и тези в Унгария, които са взимали по 922 евро. 

В статистическите данни се вижда и, че съществува разлика в заплащането между мъжете и жените сред машинистите. В повечето държави мъжете печелят повече от жените. През 2021 г. изчислените средни брутни посачови доходи на жените машинисти са били по-високи от тези на мъжете само във Великобритания и Люксембург. По равно са взимали в Белгия, Ирландия, Кипър и Литва. Във всички останали държави мъжете машинисти са получавали повече от жените в професията. 

В стачката си от края на декември британските железопътни работници подчертаха, че техните протести не са свързани само със заплащането. Машинистите стачкуват в знак на солидарност с други работници в железниците, чиито заплати бяха замразени през последните три години. Заплащането не съответства на нарастващата инфлация. 

Снимка: euronews.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай