Стойнев: Реакторът на Уестингхаус е най-безопасният

Стойнев: Реакторът на Уестингхаус е най-безопасният | StandartNews.com

София. Според българските експерти ядреният реактор на "Уестингхаус" е най-безопасната технология, измислена до момента, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в ефира на бТВ. Той обясни, че преди заминаването си за САЩ е получил мандат от правителството да отиде да се запознае с технологията на този реактор като възможност за изграждане на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй". Придружили са го специалисти ядрени инжинери, като Иван Генов, който ръководи АЕЦ "Козлодуй", и Лъчезар Костов от агенцията по ядрено регулиране. Генов е заявил, че това е най-безопасната система, която е открита до момента, каза министър Стойнев.

Той отрече да е нарушил закона, като е преговарял с американския производител, тъй като е имал мандат да се запознае с технологията, а не да се договаря за проект. Водещите прочетоха в ефир и откъс от официално писмо от "Уестингхаус", в което се казва, че са водени само предварителни разговори и всичко е в рамките на европейското и българското нормативно законодателство.

От тук нататък Министерският съвет трябва да вземе решение дали ще даде мандат на Българският енергиен холдинг (БЕХ) да води преговори с "Уестингхаус", обясни министърът. "Ако даде, тепърва ние имаме между 6-8 месеца да изградим финансовия контрол, как ще бъде изградена проектната компания, и ако решим, че резултатът отговаря на нашите нужди, тогава действаме", каза Стойнев. 

Той коментира и предложението за финансиране на реактора с кредит от американската банка "Ексимбанк". "Когато има реактор, за този реактор трябва да се намерят пари", каза Стойнев. По думите му предложението върви в пакет - ядреният реактор от "Уестингхаус" се предлага с финансиране от Ексимбанк. Те са предложили приблизително 70% от стойността на реактора, но преговорите тепърва ще започват, предпазливо коментира министърът на икономиката. "Аз бяха там само за да се запозная с технологията. Оттук нататък БЕХ започва конкретните преговори относно начина на финансиране и изпълнението", натърти той. 

По повод изказванията, че е незаконно да се започва процедура по изграждане на нов блок в атомната централа без конкурс, Драгомир Стойнев коментира: "Конкурс за изпълнител трябва да има - кой ще го строи, начинът, по който ще го строи, разбира се, че ще има конкурс. Но за технологията - тя е само една". По думите му безопасността на ядрения реактор е на първо място, а тази технология е препоръчана от шефа на АЕЦ "Козлодуй" като най-добрата в това отношение. "Ако този реактор беше на мястото на "Фукушима", нямаше да има проблем за хората и за природата", е било становището на Иван Генов, по думите на министър Стойнев. 

Относно цената на проекта, Стойнев каза, че когато БЕХ си проведе разговорите, ще се разбере. Според него ще бъде значително по-евтино от това, което се строи в момента в Китай и в САЩ. 

Министърът на икономиката и енергетиката бе категоричен, че България има нужда от нови ядрени мощности, които да заместят отиващите си 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". "До момента няма измислена технология, която да произвежда по-евтина енергия от ядрената", посочи той. 

Запитан за делото, което Русия води срещу България за спрения проект АЕЦ "Белене", Стойнев коментира: "Имаме възможно най-добрата юридическа кантора и темата Белене аз не желая да я коментирам. Белене е отделен казус". Според него реакторът за АЕЦ "Белене" е строен само за АЕЦ "Белене" и не може да се сложи в АЕЦ "Козлодуй", както предлагаха ГЕРБ. На въпрос защо се избира американски, а не руски реактор, министърът отговори с думите: "Освен технологията, това е и политическо решение също така. Има политическо решение да има диверсификация на източниците, както направихме с природния газ. Започнахме Южен поток, но се изгражда и интерконекторната връзка с Гърция", даде пример Стойнев.

Според него реакцията на опозицията е изцяло политическа. "Тяхното желание е винаги да са против решенията на правителството. Това е основната причина България да бъде в това тежко положение в момента. Препоръчвам на опозицията да се запознаят с тази технология и да се убедят, че трябва да развиваме ядрената енергетика", каза Стойнев. 

Горивото за новия реактор ще идва отново от същия производител. "Уестингхаус" е най-големият производител на ядрено гориво в света, посочи Стойнев. "Преди 10 дни бях в Лондон на среща на донорите на АЕЦ Козлодуй. Там защитихме и проект, който ще бъде финансиран за изграждане на ядрено хранилище у нас", съобщи министърът. Отработеното гориво от АЕЦ и отпадъците от затворените реактори 1, 2, 3 и 4 ще се съхраняват в модерно хранилище. 

Новият реактор ще има живот 60 години, плюс с още 20 години може да му се удължи животът, обясни Драгомир Стойнев. По думите му ние отсега трябва да започнем изграждането на нов реактор, защото процедурата отнема 6-7 години. Ако се даде мандат на БЕХ да преговаря до края на тази година, за 7-8 години реакторът ще бъде построен и ще работи, сочат изчисленията на министъра. 

"Ако преговорите не дадат положителен резултат с "Уестингхаус", ще търсим диферсификация и с друга технология", заяви Стойнев. "Ако и французите имат същата технология на безопасност - да направим конкурс, но тази е единствената, няма аналог. За мен е най-важна безопасността", категоричен бе той.

"На това правителство основната му цел е националният приоритет. Да извлечем максимална полза за националните ни интереси от всички преговори. Аз не искам този реактор да има съдбата на Белене, затова всичко трябва да бъде изпипано до най-малкия детайл. Дори 2 години са малко, за да се структурира един такъв проект", каза Стойнев. 

"Мога да ви гарантирам, че цената на електроенергията, произведена от новия реактор, ще бъде по-висока от тази на АЕЦ "Козлодуй в момента", но ще е по-ниска от тази на термичните централи", изчисли министърът на икономиката и енергетиката. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай