Стойнев: Имаме нужда от помощ от българския бизнес

100 000 фирми фалирали у нас, каза министърът

Стойнев: Имаме нужда от помощ от българския бизнес | StandartNews.com

София. "Човешкият ресурс е най-голямата бомба със закъснител, която ни очаква", каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на първото заседание на Консултативния съвет за развитие на малките и средни предприятия, предаде Фокус.

Драгомир Стойнев каза, че ще се очакват от бизнеса предложения как да се изпълнят мерките в стратегията за насърчаване на малките и средни предприятия в България 2014-2020. "Бизнесът знае кое най-много пречи и как да се действа по приоритетите. Диалогът през годините е нарушен. Аз от първите дни заложих на диалога" каза министърът.

Той посочи, че съветът не е провеждан три години. "Малките и средните предприятия са в тежко състояние. Има много фалити. Предлага се да се създаде конкретен механизъм с конкретни срокове. Държавата има нужда от помощ от страна на българския бизнес. Малките и средните предприятия са приоритет, но големите предприятия няма да бъдат пренебрегнати", допълни Стойнев.

"Ние сме изостанали в много сфери. Покрай трагедията в рудник „Ораново" разбрахме, че няма специалисти въглищари. Работят хора в пенсионна възраст. Къде са младите хора. Колко инженери „се произвеждат" годишно. Образованието е цел, по която да се работи. Днешните младежи, не всички, но една част, взимат дипломи, но нямат знания. За да се увеличи производителността, има значение кой организира производствения процес.

"Администрацията търси помощ от бизнеса, за да стане стратегията работеща", каза още министър Драгомир Стойнев.

"В общините има пълен феодализъм по отношение на обществените поръчки", каза Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара.

"Структурата на малките и средни предприятия е коренно различна затова трябва да има коренно различен подход към двата вида предприятия. Никъде не е посочена квалификация на заетите в малкия и средния бизнес. Бизнесът се прави от хора, квалификацията се прави от хора. Никой не поглежда на ниво общини, където драмата е пълна, за разпределение на бизнеса. Достъпът до пазари също е много важен. Малкият и среден бизнес няма достъп до правосъдие", каза Данев

Той призова да се издаде акт на Министерски съвет всички такси, глоби, плащания, които не са по закон да отпаднат. "Контролът нека да бъде за сметка на държавата. След като иска да контролира нещо държавата, нека да си го плати, а не бизнесът да плаща, за да го контролират. Ако не е спазил условията тогава нека да бъде санкциониран. Основният проблем за бизнеса остава човешкият ресурс. Няма никаква връзка между квалификация и възрастова структура. Не може да се развива малък и среден бизнес без човешки ресурси. Проектът на Национална стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия в България 2014-2020 е много хубав, но да се посочи как могат да се изпълнят мерките", допълни Данев.

"Създаването на система за междинни звена – регионални, областни, общински, трябва да бъде поставено като цел, каза Елеонора Негулова, Национално сдружение на малкия и средния бизнес. "Бизнесът трябва да участва, за да има обратна връзка. В момента има самотна администрация на върха на пирамидата в лицето на министерството и на агенцията за малките и средни предприятия, а на дъното – малките и средни предприятия. Необходима е законодателна промяна за малките и средни предприятия. Надяваме се, че стратегията няма да остане само на хартия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай