Стоянова: По-скъпият данък цели по-висок приход

Нормално е бюджетната комисия да защити политиките на правителството, като отхвърли ветото на президента, заяви председателят на бюждетната комисия към НС

Стоянова: По-скъпият данък цели по-висок приход | StandartNews.com

Ако се оттегли предложението ми, „гражданска отговорност“ ще скочи два пъти, а не обратното, обясни в сутрешния блок на БНТ председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Тя поясни, че чрез въвеждането на таван върху обезщетенията при смърт на пътя за широк кръг близки, застрахователите няма да повишат стойността на застраховката „гражданска отговорност“, с която да поемат допълнителния финансов товар при подобни обезщетения. Тя заяви, че повишаването на данъка върху по-старите, неекологични автомобили, е екологична мярка, а не цели по-голям приход. По думите ѝ, това е данък върху замърсяващите, а не върху старите автомобили, тъй като 14-годишни автомобили с екологичен стандарт Евро 4 ще получат облекчение, а основното утежнение ще падне върху старите, но мощни автомобили.

 

Нормално е бюджетната комисия да защити политиките на правителството, като отхвърли ветото на президента, заяви председателят на бюждетната комисия към НС Менда Стоянова.

 

Промяната в закона за местните данъци и такси е политика за въвеждане на екологичен коефициент, допълни тя, но това не означава, че данъкът на автомобилите не е имуществен.

 

Автомобили с Евро 4, които са 13-14-годишни, са доста стари, но те ще имат облекчения. Утежнения с екологичния коефициент ще имат автомобили на 19-20 години и то автомобили, които са мощни, каза Менда Стоянова.

 

Спорно е по какъв начин да се отчита екологичността на автомобила - дали през вида гориво, който използва, или честотата на използване. Когато се избира начин на формирането на данъка, трябва да се взима предвид леснотата на администрирането му.

 

Така Менда Стоянова коментира липсата на облекчение за автомобили с газова уредба или катаризатори. Тя даде пример с катализаторите, които трудно може да се проверят.

 

Евро категорията показва дали един автомобил, независимо от горивото, има системи, които пречистват, коментира тя.

 

В имуществения данък няма как да се отчете честотата на използване на автомобилите, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай